Żywność z dodatkiem toksyn bardziej szkodzi otyłym myszom.

Niewielkie ilości szkodliwych substancji zawarte w zbyt tłustej diecie otyłych myszy jeszcze bardziej zaburzają ich metabolizm – informuje pismo “FASEB Journal.” Otyłość jest ogromnym problemem medycznym ze względu na związane z nią powikłania – na przykład cukrzycę i chorobę wieńcową. Otyłości sprzyjają wrodzone cechy genetyczne, styl życia (mało ruchu, dużo jedzenia), ale badania wskazują także na rolę szkodliwych substancji, zwłaszcza obecnych w spożywanym pokarmie.

Francuscy naukowcy z Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) w Lyonie wprowadzili do wysokotłuszczowej diety otyłych myszy „koktajl” szkodliwych substancji. Były to niskie, uważane za nieszkodliwe dawki dioksyn, polichlorowanych bifenyli (PCB), bisfenolu A oraz ftalanów. Te same substancje w podobnych ilościach mogą występować w żywności spożywanej przez ludzi.

Jak się okazało, zachodzące w organizmach myszy zmiany metaboliczne nasiliły się – zwłaszcza u samic. W ich przypadku pogłębiła się związana z otyłością nietolerancja glukozy, zaburzeniu uległo również działanie estrogenów – wiele wskazuje, że zmalało chroniące przed zaburzeniami metabolicznymi działanie hormonów. W przypadku samców efekt dotyczył raczej metabolizmu tłuszczów i cholesterolu.

W kontrolnej grupie myszy, żywionych tą samą tłustą dietą, ale bez dodatku zanieczyszczeń, zaburzenia były mniej nasilone. W obu grupach waga myszy była podobna, niezależnie od podawanych bądź niepodawanych zanieczyszczeń. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>