Żółć jako eliksir życia.

Zawarty w żółci kwas litocholowy (LCA) przedłuża życie – przynajmniej w przypadku drożdży – informuje pismo „Aging”. Kwas litocholowy(3-hydroksycholanowy) to jeden z kwasów żółciowych; powstaje z innych, wytwarzanych w wątrobie kwasów żółciowych pod wpływem bakterii jelitowych. W jelicie jest wchłaniany i trafia do wątroby, która wydziela go w żółci – po czym cześć znowu jest wchłaniana. Gdyby nie ten „recycling” kwasów żółciowych, które działają jak detergent, byłyby trudności z trawieniem tłuszczów. Wątroba może wytwarzać około 1,5 litra żółci na dobę. Ponieważ kwas litocholowy jest słabo rozpuszczalny w wodzie, przyczynia się do tworzenia kamieni żółciowych.

Drożdże nie potrafią syntetyzować ani kwasu litocholowego, ani innych kwasów zawartych w żółci człowieka i innych ssaków. Jak jednak odkryli naukowcy z zespołu profesora Vladimira Titorenko (Concordia University, Montreal), kwas litocholowy przedłuża drożdżom życie. Prawdopodobnie jest dla nich nieco toksyczny, co uruchamia mechanizmy obronne, które z kolei przedłużają życie – przypuszcza Titorenko. Oprócz kwasu litocholowego badacze poddali drożdże działaniu jeszcze 19. 000 innych substancji, ale żadna z nich nie miała tak spektakularnego działania.

Specjaliści uznali wyniki badań za obiecujące. Choć wyglądają zupełnie inaczej, pod względem genetycznym drożdże wiele łączy z człowiekiem. Już wcześniej obserwowano podwyższony poziom kwasów żółciowych we krwi długo żyjących myszy. Jednak praktyczne zastosowanie kwasu litocholowego u ludzi wymaga dalszych badań. Nadmiar tej substancji jest toksyczny. PMW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>