Znaleziono rejon mózgu odpowiedzialny za starzenie!

Eksperyment: dwie grupy myszy pod koniec dwudniowej głodówki. Pierwsza zbita w ciche stadko, druga aktywna, czujna i ruchliwa. Skąd ta różnica? Druga grupa to gryzonie zmodyfikowane genetycznie tak, aby ich mózg produkował więcej białka SIRT1, odpowiedzialnego między innymi za procesy starzenia i długowieczność.

Wiadomo od jakiegoś czasu, że to białko z grupy sirtuin reguluje metabolizm u gatunków zwierząt, tak odległych jak ssaki i drożdże, jakaś z jego form istnieje u każdego organizmu na Ziemi. Odpowiada on za gospodarkę tłuszczową, reakcje organizmu na sytuacje stresowe, niedobór pożywienia, itp. Badaniami sirtuin zajmuje się również Shin-ichiro Imai, eksert od procesów starzenia w Szkole Medycyny na Uniwersytecie Waszyngtońskim w St. Louis (Washington University School of Medicine). SIRT1 wytwarzane jest w rejonie mózgu zwanym podwzgórzem, który reguluje autonomiczny układ nerwowy, gospodarkę żywieniową i wodną organizmu, metabolizmem tłuszczów i węglowodanów, temperaturą ciała. Jak dowodzi powyższe doświadczenie, prawdopodobnie odpowiada również za efekt wydłużenia życia, powodowany przez niskokaloryczną dietę.

U standardowych myszy niedobór pokarmu skutkuje spadkiem temperatury ciała, myszy zmodyfikowane w tym eksperymencie nie doświadczały tego efektu. Osobniki ze zwiększona ekspresją genu SIRT1 efektywniej wykorzystywały zasoby energetyczne organizmu, były znacznie mniej wrażliwe na okresowy brak pokarmu i reagowały nań zwiększoną aktywnością. Jak sądzi dr Shin-ichiro Imaim ten mechanizm może hamować procesy starzenia i wydłużać życie.

Poprzednie jego badania potwierdzały już wielokrotnie, ze SIRT1 stanowi swego rodzaju centrum metaboliczne organizmu, łączące procesy przemiany materii z procesem starzenia. Bardziej wnikliwe badania roli SIRT1 i podwzgórza wykazały, zmniejszona podaż pokarmu powoduje zwiększoną produkcję specyficznego dla podwzgórza neuroreceptora związanego z regulacją prędkości metabolizmu, pobieraniem pokarmu i czułością na insulinę. Zwiększona ekspresja SIRT1 to również zwiększona odpowiedź neurologiczna na trawienny hormon, grelinę, która stymuluje podwzgórze w sytuacji niedoboru pożywienia. Oznacza to jeszcze większą rolę SIRT1 w reakcji podwzgórza na ograniczone żywienie.

Studium sugeruje, że to mózg a konkretnie podwzgórze może odgrywać decydującą rolę w procesie starzenia. Zwiększenie aktywności podwzgórza przez manipulację genem SIRT1, jak sądzą autorzy, pozwoliłoby pokonać wiele z dolegliwości wieku podeszłego. Ponieważ inne, niedawne badania dowodzą powiązania genu SIRT1 z ryzykiem choroby Alzheimera, mogą oni mieć rację.

Zespół doktora Shin-ichiro Imaima kontynuuje badania, w szczególności nad długością życia myszy ze zmanipulowanym genem SIRT1, wierząc, że dostarczą one cennych wskazówek i pozwolą wydłużyć życie człowieka.

Autor: Artur Jurgawka, www.kopalniawiedzy.pl

Źródło: Washington University School of Medicine

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>