Zmiana parametrów jakościowych dla oliwy.

24 Stycznia Komisja Europejska wprowadziła regulację zmieniającą do rozporządzenia o numerze 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy, uzupełniającą wcześniejszy dokument o zapis dotyczący nowego parametru decydującego o możliwości klasyfikowania oliwy z oliwek jako extra vergine. Parametr ten to dopuszczalny poziom tzw. alkilo- estrów. Prowadzone od lat badania dowiodły, iż nadmierne stężenie tego parametru w oliwie extra vergine świadczy o tym, iż została ona wytłoczona z oliwek przechowywanych w nieodpowiednich warunkach lub zbyt długo leżakujących, które uległy procesowi fermentacji. Takie oliwki są niestety wykorzystywane w procesie produkcji wielu znanych firm. Wytłoczoną z takich oliwek oliwę poddaje się procesowi „czyszczenia” lub miesza się z pewną ilością dobrego gatunku extra vergine, co powoduje, że pozostałe parametry zarówno chemiczne jak i organoleptyczne pozwalają klasyfikować oliwę jako extra vergine.

W wyniku takiego „oczyszczania” nie zmienia się jednak poziom alkilo-estrów w oliwie, a jego nadmierny poziom (powyżej 75mg/kg) może świadczyć o bardzo złej jakości oliwy. Od 1 Kwietnia 2011, producenci których oliwy extra vergine będą miały parametr alkilo- estrów przekroczony, nie będą mogli dłużej stosować definicji extra vergine.

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>