Zmiana diety pomaga chorym na raka.

Lepsze odżywianie poprawia stan chorych na raka wykazujących objawy niedożywienia, ale nie ma to żadnego wpływu na długość ich życia – wykazała metaanaliza z badań na łamach “Journal of the National Cancer Institute”.
Dr Christine Baldwin z King’s College London analizowała dane 13 badań klinicznych, którymi objęto ponad 1,4 tys. chorych na raka, którzy byli niedożywieni lub wykazywali początkowe objawy niedożywienia. Niektórym z nich jedynie doradzano jak mogą poprawić odżywianie, inni zmienili dietę pod nadzorem dietetyka, stosowali też dodatki do żywności.
Uczestniczące w badaniach osoby przybrały na wadze, miały lepszy apetyt, głębszy oddech i poprawił się ich stan psychiczny. Nie przedłużyło to im jednak życia.

Dr Baldwin twierdzi, że stan chorych zależy zarówno od tego jaką dietę stosują, na jaką cierpią chorobę nowotworową, a także jak długo ona trwa i jaki ma przebieg.

Nie ma jednak zaleceń jak powinni się odżywiać chorzy na raka. Dr Ann O’Mara z U.S. National Cancer Institute twierdzi, że trzeba przede wszystkim przeprowadzić badania, które by wykazały, którym chorym najbardziej pomaga zmiana odżywiania.

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>