Zidentyfikowano związek, który zwiększa ryzyko cukrzycy u otyłych.

Związek powstający w tkance tłuszczowej i pobudzający stan zapalny wpływa na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II – informują naukowcy z międzynarodowego zespołu na łamach pisma „Cell Metabolism”. Nadwaga i otyłość są ściśle powiązane z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu II. W momencie diagnozowania tej choroby zbędne kilogramy ma aż 80 proc. pacjentów. Wynika to z faktu, że u osób ze znaczną nadwagą lub otyłością tkanki stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny, która odpowiada za metabolizm glukozy. Zjawisko to noszące nazwę insulinooporności jest ważnym krokiem na drodze do rozwoju cukrzycy typu II.

Naukowcy z francuskiego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM) razem z kolegami z innych francuskich ośrodków naukowych oraz z ośrodków z Hiszpanii, Czech, Wielkiej Brytanii i USA zidentyfikowali teraz cząsteczkę, która jest produkowana przez komórki odporności w białej tkance tłuszczowej i może wpływać na predyspozycje otyłych osób do cukrzycy.

Chodzi o chemokinę CXCL5, która pobudza stan zapalny w tkankach. Badacze zaobserwowali, że jej poziom we krwi osób otyłych jest znacznie wyższy niż u szczupłych. Po programie odchudzającym poziom ten obniża się wyraźnie u osób otyłych, zwłaszcza jeśli nie mają jeszcze insulinooporności.

Okazało się też, że CXCL5 zakłóca procesy regulowane przez insulinę – na przykład wchłanianie glukozy do mięśni. Taka nieprawidłowa reakcja tkanek na insulinę jest właśnie cechą typową dla insulinoporności.

Co najważniejsze, gdy u otyłych myszy z insulinoopornością naukowcy zablokowali cząsteczkę CXCL5 przy pomocy przeciwciał, uchroniło to gryzonie przed cukrzycą typu 2. Podobny efekt dawało zablokowanie receptora dla tej chemokiny.

Ogólnie, wyniki te potwierdzają wcześniejsze spostrzeżenia, że w tkance tłuszczowej osób ze znaczną nadwagą lub otyłością toczy się przewlekły stan zapalny, który przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu II.

Naukowcy mają nadzieję, że ich praca pomoże w przyszłości opracować metody prewencji tego schorzenia u ludzi z rozrośniętą tkanką tłuszczową. JJJ

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>