Zdrowe jedzenie jest droższe… o niecałe 5 zł dziennie.

Najzdrowsza dieta jest o około 1,5 dolara dziennie droższa od niezdrowej – wynika z wyliczeń publikowanych na łamach British Medical Journal. Specjaliści z Harvard School of Public Health obliczyli koszt codziennej diety zawierającej więcej świeżych produktów i mniej tłuste mięso oraz ryby.

Przeprowadzili w tym celu metaanalizę 27 badań z 10 krajów o wyższych dochodach, w których porównywano koszt zdrowej i mniej zdrowej diety. Dla wielu różnych produktów badana była różnica cen w przypadku typowej porcji oraz ilości pokarmu dostarczającej 200 kalorii. Wyliczano koszt dziennego spożycia a także przypadający na 2000 kalorii (zalecane dzienne spożycie dla amerykańskich dorosłych).

Potwierdziła się powszechna opinia, zgodnie z którą zdrowsze produkty – owoce, warzywa, ryby – są droższe od niezdrowych, gotowych posiłków czy przekąsek. Dzieje się tak, ponieważ obecna polityka żywnościowa promuje masową produkcję niskim kosztem, a wysoko przetworzone produkty dają większe zyski przemysłowi.

Jak się jednak okazało, zastąpienie niektórych tańszych i mniej zdrowych produktów świeższymi i o lepszych właściwościach odżywczych zwiększało dzienny koszt wyżywienia tylko o 1,5 dolara.

Autorzy przyznają, że choć 1,5 dolara to niewiele, jednak dla osób o niskich dochodach nawet dodatkowy wydatek mniej niż 5 złotych dziennie może okazać się zbyt duży. Mają jednak nadzieję, że skoro koszt nie jest tak wysoki, jak mogłoby się wydawać, więcej odżywczych pokarmów trafi do potrzebujących dzięki programom pomocy. Systemowym rozwiązaniem byłoby wspieranie produkcji zdrowszej żywności i obniżenie – na ile to możliwe – jej kosztów bez obniżania jakości. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>