Zdrowa dieta poprawia funkcję płuc u chorych na POChP.

Dieta bogata w ryby, owoce i nabiał szybko poprawia czynność płuc u pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc. To poważne schorzenie, które prowadzi do inwalidztwa oddechowego – wykazały międzynarodowe badania. Zaprezentowano je podczas Międzynarodowej Konferencji American Thoracic Society, która w dniach 16-21 maja odbywała się w San Diego. W rozwoju i progresji wielu schorzeń dieta jest czynnikiem ryzyka, który potencjalnie można modyfikować. Istnieją naukowe dowody na to, że odgrywa ona rolę w rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) i wpływa na jej przebieg, przypomniała główna autorka pracy dr Corinne Hanson z University of Nebraska Medical Center w Omaha (USA).

Razem z naukowcami z Holandii i Wielkiej Brytanii przeanalizowała ona dane zebrane w badaniu o akronimie ECLIPSE, którego celem było określenie m.in., co wpływa na postępy POChP.

Dla 2.167 pacjentów zgromadzone były dane ma temat diety. W ciągu trzech lat osiem razy w różnych odstępach czasu informowali oni na temat ilości spożytych w ciągu ostatniej doby grejpfrutów, ryb, bananów i sera.

U badanych sprawdzano następnie czynność płuc, nasilenie rozedmy płuc (jest to składowa POChP, która charakteryzuje się zmniejszeniem liczby pęcherzyków płucnych i jednocześnie powstawaniem nieprawidłowych przestrzeni powietrznych w płucach) oraz poziom wskaźników stanu zapalnego, który leży u podłoża POChP. Poddano ich również tzw. testowi 6-minutowego marszu, w którym sprawdza się, jaki dystans jest w stanie przejść pacjent w ciągu 6 minut po płaskim, twardym podłożu. Służy on do oceny tolerancji wysiłku o osób z chorobami układu oddechowego. Wszyscy wypełniali też kwestionariusz SGRQ, służący do oceny jakości życia pacjentów z chorobami oddechowymi.

W analizie uwzględniono wiek i płeć badanych, a także ich wskaźnik masy ciała (BMI) oraz palenie tytoniu, które jest głównym czynnikiem ryzyka i postępu POChP.

U osób, które w ostatnim czasie jadły ryby, grejpfruty, banany lub ser odnotowano poprawę czynności płuc, mniej nasiloną rozedmę, poprawę tolerancji wysiłku fizycznego, jakości życia oraz spadek poziomu niektórych wskaźników zapalenia, które pogarszają funkcję płuc (jak białko C-reaktywne czy liczba pewnych komórek odporności).

Zdaniem dr Hanson to badanie wykazało, że zdrowa dieta może mieć niemal natychmiastowy wpływ na funkcję płuc u osób chorych na POChP. „Dowodzi ono również, że istnieje potrzeba udzielania porad pacjentom z POChP na temat diety i odżywiania się” – skomentowała badaczka.

Zaznaczyła, że zagadnienie to wymaga dalszych badań.

Specjaliści w dziedzinie chorób płuc szacują, że na POChP cierpią w Polsce około dwa miliony Polaków, jednak większość z nich o tym nie wie i nie leczy się. Chorobę charakteryzuje nie całkiem odwracalne zwężenie (obturacja) oskrzeli i ograniczenie przepływu powietrza przez drogi oddechowe.

POChP, której 90 proc. przypadków w naszym kraju ma związek z paleniem, daje początkowo objawy bagatelizowane przez palaczy, takie jak kaszel i duszność. Dlatego zgłaszają się oni do lekarza późno, gdy mają już nieodwracane zmiany w oskrzelach i płucach.

Tymczasem, dzięki wczesnemu wykryciu choroby można wydłużyć życie pacjenta i zapobiec inwalidztwu oddechowemu, bądź znacznie je opóźnić. (PAP)

jjj/ krf/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>