Zatwardzenie- choroba cywilizacyjna.

Wiele opiatów można rozpoznać po tym, że długo pozostają w naszym jelicie. Im więcej substancji działających jako opiaty zawiera nasz pokarm, tym bardziej powolna jest wędrówka przez jelita. Być może więc choroba cywilizacyjna- zatwardzenie- nie jest powodowana przez brak „substancji balastowych”, ale przez próby polepszenia nastroju podejmowane przez organizm. Czy to przypadek, że bułeczki z białej mąki, czekolada oraz banany powodują zatwardzenie? Biała mąka zawiera silnie działającą substancję podobną do opiatów. Czekolada prawdopodobnie także, banany zaś dostarczają gotowe polepszacze nastroju- serotoninę i salsosinol. W jednym leksykonie chemicznym znajduje się nawet informacja, że przejrzałe banany zawierają substancje, które „mogą wywoływać stany lekkiego rauszu”. To, że zupełnie przeszacowane „substancje balastowe” wpływają na zatwardzenie, ma zupełnie inną przyczynę: zawierają one dużo substancji ochronnych, których jelito stara się jak najszybciej pozbyć. Szybszy pasaż jelitowy jest pewnego rodzaju reakcją ochronną organizmu, a nie „normalizacją”. W związku z tym ciekawa jest obserwacja lekarzy, że ludzie, którzy uważani są za idealistów, rzadko cierpią na zatwardzenia. Ich organizmy produkują zapewne wystarczająco dużo własnych polepszaczy nastroju, więc mogą oni zrezygnować z dostaw opiatów. Z tego co już powiedziano, można sformułować następującą hipotezę: zatwardzenie powstaje na przykład wtedy, gdy ludzie czują się źle, gdy ich nastrój spada i dlatego sięgają po dania, w których jest więcej opiatów.

Zachęcam do kupna książki:

http://www.roik.pl/smacznego-chorzy-z-powodu-zdrowego-jedzenia/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>