Zastosowanie inuliny w domowej kuchni! Warto spróbować!

Inulina jest dobrym  zagęstnikiem do zup czy sosów ( w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z oliwą „extra virgin”i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako…..

składnik ciasta, dodając smaku różnym domowym wypiekom- dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka  na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych- w tym także mleka sojowego- jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Także do deserów, takich jak budyń, kisiel, galaretka czy kogiel-mogiel. To dlatego, że gotowana z woda inulina zyskuje postać galaretki, a także gładkość i smarowność, dzięki czemu może częściowo zastąpić różne skrobie oraz tłuszcz- zmniejszając tym samym kaloryczność pokarmu. Jest też dobrym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów) oraz piany białkowej. Można ją także dodawać do past warzywnych, twarożków, pasztetów- wszędzie tam, gdzie przyda się coś stabilizującego, zagęszczającego lub wiążącego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>