Zakażony dengą komar jest bardziej żądny krwi.

Zakażone wirusem dengi gruczoły ślinowe insektów pobudzają geny związane z wyczuwaniem zapachów i namierzaniem źródła pożywienia. Infekcja powoduje aktywację białka wiążącego substancje zapachowe, co zwiększa wrażliwość chemoreceptorów – wyjaśniają naukowcy Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa (USA).
„Może to, przynajmniej teoretycznie, zwiększać efektywność transmisji choroby, choć nie znamy jeszcze w pełni związku pomiędzy skutecznością zdobywania pokarmu a rozprzestrzenianiem się wirusa” – mówi autor badań dr George Dimopoulus.

Wykorzystując mikromacierz DNA naukowcy zbadali ekspresję genów u zakażonych dengą komarów. Wirus miał wpływ na 147 genów biorących udział w m.in. w odpowiedzi układu immunologicznego oraz regulacji zachowań związanych z poszukiwaniem i pobieraniem pokarmu. Badacze zaobserwowali ponadto, że wyciszenie dwóch genów kodujących białko wiążące substancje zapachowe ograniczało efektywność insektów.

Wirus dengi roznoszony jest głównie przez komary Aedes aegypti. Powoduje wysoką gorączkę i silne bóle głowy, a w skrajnych przypadkach krwotok wewnętrzny, który może prowadzić do zgonu. Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia, każdego roku wirus atakuje od 50 do 100 mln osób. Najbardziej narażone obszary to Azja Południowo-Wschodnia, Oceania, Ameryka Południowa i Centralna oraz w mniejszym stopniu Afryka.

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>