Za dużo zdrowych tłuszczów sprzyja chorobie jelita grubego.

Choć duża zawartość w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na serce, może prowadzić do nieswoistego zapalenia jelit – ostrzegają naukowcy skupieni wokół programu badawczego EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). O ich badaniach informuje serwis BBC.

Zdaniem ekspertów kwas linolowy, który występuje w wielu olejach roślinnych, a także tzw. „zdrowych” margarynach, może przyczyniać się do około 30 proc. zachorowań na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Z kolei występujące w tłustych rybach kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko zapalenia jelita grubego aż o 77 proc.
Takie wnioski naukowcy wyciagnęli po na analizie dzienniczków żywieniowych prowadzonych przez ponad 200 tys. osób.

Po zbadaniu wpływu takich czynników jak palenie, wiek czy zażywanie aspiryny, okazało się, że to właśnie dieta bogata w kwas linolowy ma największy wpływ na rozwój choroby. Ryzyko było ponad dwukrotnie większe w przypadku badanych, którzy spożywali najwięcej kwasu linolowego niż w przypadku osób, które spożywały najmniejsze jego ilości.

Jak twierdzą naukowcy, średnio konsumujemy około 10 gramów kwasu linolowego dziennie, czyli ekwiwalent około dziewięciu płaskich łyżeczek margaryny lub trzech łyżeczek oleju słonecznikowego. Diety osób, które w badaniach były w największym stopniu narażone na rozwój choroby zawierały ponad trzy razy więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Choć badacze przyznają, że dzienniczki żywieniowe nie zawsze są wiarygodnym źródłem informacji, zależność ta ma swoje biologiczne uzasadnienie. Z kwasu linolowego powstaje w organizmie kwas arachidonowy, który jest składnikiem błon komórkowych jelit. Nadmierne ilości kwasu arachidonowego mogą przekształcić się później w komórki zapalne, które występują u pacjentów z zapaleniem jelita grubego.

Dokładne ustalenie stopnia ryzyka związanego ze spożywaniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wymaga jednak dalszych badań.

„To prawda, że diety zachodnie zawierają często nadmierne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas linolowy może przyczyniać się do rozwoju choroby, ale w równym, jeśli nie większym stopniu wpływają na to takie czynniki jak palenie, bakterie czy stres” – uważa dr Anton Emmanual z organizacji Core, która sponsoruje badania nad chorobami przewodu pokarmowego. KOC

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>