Wysoka norma glukozy także zagraża obkurczeniem mózgu.

Osoby, u których stężenie glukozy we krwi nie przekracza górnej granicy normy, ale znajduje się w jej pobliżu, są bardziej zagrożone zmniejszeniem objętości mózgu. Wiele wskazuje więc na to, że pod tym względem ich sytuacja przypomina położenie pacjentów z cukrzycą typu 2.
Liczne studia wskazywały na związek między cukrzycą typu 2. a obkurczeniem mózgu i demencją, ale nie wiedzieliśmy zbyt wiele o tym, czy u ludzi „wpadających” w wysoką normę zachodzą te same zjawiska – opowiada dr Nicolas Cherubin z Australijskiego Uniwersytetu Narodowego.

W studium z antypodów uwzględniono 249 ochotników w wieku 60-64 lat z normalną glikemią. Wykonano im badania obrazowe mózgu, które powtórzono średnio po 4 latach. Jak wyjaśnia Cherubin, przy stężeniu glukozy wyrażonym w milimolach na litr (mmol/l) za normę uznaje się wartości mieszczące się w przedziale od 4 do 6,1. Podczas badań zauważono, że u osób z wyższymi prawidłowymi poziomami cukru we krwi [na czczo] z większym prawdopodobieństwem dochodziło do obkurczenia mózgu w obrębie hipokampa i jądra migdałowatego, a więc w rejonach odpowiedzialnych za pamięć i zdolności poznawcze [...].

Po wzięciu poprawki na wiek, wysokie ciśnienie krwi, palenie, picie itp. Australijczycy ustalili, że cukier przy górnej granicy normy odpowiadał za 6-10% zmniejszenia objętości mózgu.

Autor: Anna Błońska, www.kopalniawiedzy.pl

Źródło: Australian National University

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>