Woda w oceanach coraz bardziej kwaśna.

Woda w oceanach jest coraz bardziej kwaśna z powodu emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Zakwaszenie oceanów może wzrosnąć o 150 proc. do 2100 r. jeżeli emisja CO2 będzie utrzymywana na dotychczasowym poziomie – podaje European Science Foundation (ESF). Zakwaszenie zmniejsza zdolność oceanów do absorbowania dodatkowego dwutlenku węgla. Tymczasem to oceany są głównym miejscem absorpcji i usuwania dwutlenku węgla z powietrza. W ciągu godziny pochłaniają ponad milion ton tego gazu, czyli dzieje się tak, jakby woda oceanów stawała się wodą gazowaną.

„To sugeruje też, że w przyszłości emisje dwutlenku węgla prawdopodobnie będą prowadzić do przyspieszenia globalnego ocieplenia” – czytamy w raporcie przygotowanym przez zespół naukowców ESF pod kierownictwem prof. Marji Makarow.

W swojej pracy naukowcy zwracają również uwagę, że zakwaszenie ma niekorzystny wpływ na morskie ekosystemy. Przewiduje się, że do 2100 r. około 70 proc. wszystkich zimnolubnych koralowców będzie żyć w gazowanej wodzie.

Ostatnie badania wykazały również, że zakwaszenie oceanów może wpływać na rozrost populacji meduz się w niektórych ekosystemach.

Innym efektem zakwaszenia jest zanieczyszczenie wybrzeży, co sprzyja inwazji obcych na danym terenie gatunków i prowadzi do wyniszczenia delikatniejszych ekosystemów.

Dwutlenek węgla jest produktem spalania i oddychania. Jest wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy. Tworzy się przy utlenianiu i fermentacji substancji organicznych. W niskich stężeniach nie jest trujący, ale w większych jest szkodliwy, a czasem może być zabójczy.

W efekcie cieplarnianym dwutlenek węgla ma od 9 proc. do 26 proc. udziału. Pozostałe to: para wodna, metan i ozon. KRF

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>