Włosi jedzą coraz mniej owoców i warzyw.

Jak informują włoskie źródła, w roku 2012 średnio 1 włoskie gospodarstwo domowe zakupiło łącznie 331 kg owoców i warzyw świeżych wobec 379 kg w roku 2008 – informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Fructidor, Teatro naturale it.
Tym samym w okresie ostatnich czterech lat odnotowano spory, bo aż 48 kg spadek spożycia owoców i warzyw przypadający na 1 włoską rodzinę. Ponadto jak pokazują najnowsze badania w minionym, 2012 roku jedynie 18,4% całej włoskiej populacji spożywało przynajmniej cztery lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie.

Zdaniem analityków, tak zdecydowany spadek konsumpcji produktów ogrodnictwa to ewidentny efekt kryzysu finansowego, z którym borykają się Włosi. Trudności finansowe coraz częściej występujące wśród włoskich konsumentów zmuszają ich bezpośrednio do
zmiany nawyków żywieniowych, w tym przede wszystkim w znanej na całym świecie słynnej diecie śródziemnomorskiej.

Co ciekawe, lekarze podobno już zauważają zmianę w sposobie żywienia (konsumpcja mniejszej ilości owoców i warzyw), dokumentując to zwiększoną zachorowalnością na grypę – w roku 2012 odnotowano 15% wzrost przypadków zachorowań.
www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>