Pokarmy bogate we włókno roślinne (błonnik) zapewniają skuteczną ochronę przed chorobami serca, szczególnie w przypadku kobiet – informuje pismo „PLOS One”. Naukowcy ze szwedzkiego uniwersytetu w Lund przeanalizowali pod kątem ryzyka chorób serca nawyki żywieniowe ponad 20 000 mieszkańców Malmoe. Brano pod uwagę 13 różnych składników diety, wśród nich włókno roślinne, tłuszcze, białka i węglowodany. Kobiety, których dieta zawierała dużo włókna roślinnego były niemal o 25 proc. mniej narażone na choroby serca w porównaniu z tymi, które jadły mało błonnika. W przypadku mężczyzn efekt był wyraźnie słabszy, ale u spożywających dużo włókna roślinnego rzadziej występował udar mózgu.
Choć przyczyna tej różnicy pomiędzy płciami nie jest jasna, możliwe, że w przypadku kobiet błonnik pochodzi ze „zdrowszych” pokarmów (warzywa i owoce) niż preferowany przez mężczyzn chleb.
PAP – Nauka w Polsce