Włókno roślinne chroni serce, zwłaszcza damskie.

Pokarmy bogate we włókno roślinne (błonnik) zapewniają skuteczną ochronę przed chorobami serca, szczególnie w przypadku kobiet – informuje pismo „PLOS One”. Naukowcy ze szwedzkiego uniwersytetu w Lund przeanalizowali pod kątem ryzyka chorób serca nawyki żywieniowe ponad 20 000 mieszkańców Malmoe. Brano pod uwagę 13 różnych składników diety, wśród nich włókno roślinne, tłuszcze, białka i węglowodany. Kobiety, których dieta zawierała dużo włókna roślinnego były niemal o 25 proc. mniej narażone na choroby serca w porównaniu z tymi, które jadły mało błonnika. W przypadku mężczyzn efekt był wyraźnie słabszy, ale u spożywających dużo włókna roślinnego rzadziej występował udar mózgu.

Choć przyczyna tej różnicy pomiędzy płciami nie jest jasna, możliwe, że w przypadku kobiet błonnik pochodzi ze „zdrowszych” pokarmów (warzywa i owoce) niż preferowany przez mężczyzn chleb.

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>