Włochy wprowadzają kontrole japońskich ryb i innych produktów.

Minister zdrowia Włoch powiedział, że w związku z katastrofą w elektrowni atomowej w Japonii zostanie wprowadzona zaostrzona kontrola pochodzących z tego kraju owoców morza, kawioru, alg i ryb złowionych po piątkowym trzęsieniu ziemi i tsunami. Poza tym, jak wyjaśnił minister Ferruccio Fazio, kontrole dotyczyć będą japońskiego sosu sojowego i zielonej herbaty. Produkty te stanowią niewielką część importu z Japonii – tłumaczył szef resortu zdrowia. Ponadto podkreślił, że kontrolom nie zostaną poddane artykuły żywnościowe opakowane przed 11 marca.

Kontrole będą trwać kilka tygodni – ogłosił Fazio. Według jego zapowiedzi kontrolom będzie poddawane co 1000-1500 opakowanie żywności z Japonii.

Jednocześnie minister zapewnił włoskich miłośników japońskiej kuchni, że serwujące ją restauracje w Italii są bezpieczne, gdyż przygotowują dania z lokalnych ryb i owoców morza. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>