Witaminy nie pomagają w przeciwdziałaniu zachorowaniom na raka i chorobom serca.

Nie ma powiązania między spożywaniem witamin a ich działaniem przeciw zachorowaniom na raka i choroby serca – wynika z przeglądu amerykańskich gazet, który opublikował USA Today. W artykule przedstawiono zestawienie siedmiu badań naukowych opublikowanych od listopada 2008 r., w których nie znaleziono potwierdzenia profilaktycznego działania witamin, w tym witamin C, E, D, B, kwasu foliowego, selenu, beta karotenu i wapnia w związku z zachorowaniami na raka i choroby serca.

Co prawda sam artykuł w USA Today nie krytykował witamin jako takich, ale przedstawił trudności w udowodnieniu ich korzystnego działania. Położył nacisk na dietę i ćwiczenia fizyczne, jako najlepsze sposoby utrzymania dobrego zdrowia.

Artykuł cytuje Petera Ganna z University of Illinois, który stwierdził, ze konsumenci zorientowani na zdrowy styl życia powinni się skoncentrować na spożywaniu naturalnych witamin z owoców i warzyw i całych ziaren zbóż zawierających całe setki, a może i tysiące prozdrowotnych składników, które działają lepiej, kiedy są dobrane i stworzone przez naturę.

W ostatnim czasie podobne artykuły ukazały się w pismach New York Times, ABC, New Scientist i JAMA. Seria takich artykułów odbija się negatywnie na przemysle suplementów diety. W przeszłości po opublikowaniu krytycznych raportów o witaminie E aż 20 proc. konsumentów w USA spożywających tę witaminę przestało ją kupować, a sprzedaż tej witamin zmniejszyła się o 102 mln USD.
www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>