Witaminy i wapń zmniejszają ryzyko raka piersi.

Uzupełnianie diety witaminami i wapniem redukuje ryzyko wystąpienia raka piersi – przekonują naukowcy z Amerykańskiego Związku Badań nad Rakiem. Jak zapewniają naukowcy z Puerto Rico, efekt nie jest natychmiastowy, ale długofalowy. Dr Jaime Matta z Ponce School of Medicine w Puerto Rico podejrzewa, że suplementacja diety wapniem pomaga w naprawie DNA, złożonym procesie angażującym ponad 200 różnych białek. Naprawa DNA jest niezbędna dla utrzymania stabilności genomu, a zaburzenia tego procesu prowadzą do nagromadzenia mutacji i rozwoju raka.

W ramach projektu przeprowadzono analizę historii medycznej 268 kobiet chorych na raka piersi i 457 ich zdrowych rówieśniczek. Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo zachorowania na raka był starszy wiek, przypadki nowotworu sutka w rodzinie, obniżona zdolność do naprawy DNA i brak karmienia piersią.

Według wyników badania wzbogacenie diety witaminami zmniejsza ryzyko raka piersi o 30 proc., a wapniem o 40 proc.

Jak podkreśla dr Matta, ?nie mówimy tu o bardzo wysokich dawkach witamin i wapnia, tak więc jest to zdecydowanie jedna z metod, którą można wdrożyć, aby zmniejszyć ryzyko?.

PAP/ Rynek Zdrowia, www.rynekzdrowia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>