Witaminy i minerały mogą zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.

Regularnie przyjmowane suplementy witamin i minerałów mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego – informuje „Canadian Journal of Physiology and Pharmacology”.

Zespół Ignacimutha Savarimuthu przeprowadził badania na szczurach, żywionych dietą bogatą w tłuszcze i ubogą w błonnik. Poddawano je również działaniu substancji wywołującej nowotwory jelita – 1,2 dimetylohydrazyny. Ponadto część zwierząt dostawała suplementy witamin oraz minerałów. Dzięki suplementom udało się zmniejszyć ryzyko powstania stanów przedrakowych o 84 proc.

Zdaniem autorów badań ich wyniki wskazują, że także ludzie mogą odnieść podobną korzyść z przyjmowania suplementów diety.

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>