Witamina D3 przeciw osteoporozie, chorobom krążenia, nowotworom.

Witamina D3 zmniejsza śmiertelność starszych osób, zwłaszcza kobiet z domów opieki – wskazuje najnowsza analiza Cochrane Library, niezależnej internetowej bazy przeglądów naukowych na ważne tematy medyczne. Z licznych dotychczasowych badań wynika, że optymalny poziom witaminy D w organizmie ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie i może obniżać ryzyko nie tylko osteoporozy i złamań, ale też chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów złośliwych. Jednak analizy dotyczące skuteczności witaminy D w zmniejszaniu śmiertelności ludzi nie doprowadziły do jednoznacznej konkluzji. W międzyczasie pojawiło się jednak więcej prac na ten temat, dlatego naukowcy z międzynarodowego zespołu dokonali nowej analizy.

W tym celu wybrali 50 badań spełniających pewne kryteria, które łącznie objęły ponad 94 tys. osób o średniej wieku 74 lata. Wszyscy uczestnicy pochodzili z krajów bogatych. Niemal 80 proc. z nich stanowiły kobiety. W badaniach tych część pacjentów zażywała witaminę D średnio przez dwa lata, a część nie stosowała nic lub brała placebo.

- Nasza analiza wykazała, że witamina D3 redukuje śmiertelność o 6 proc. Oznacza to, że trzeba by podawać preparat z tym związkiem 200 osobom przez około 2 lata, by ocalić dodatkowo jedno życie – komentuje współautor najnowszej pracy przeglądowej dr Goran Bjelakovic z Uniwersytetu w Niszu w Serbiidr Bjelakovic.

Wcześniej pojawiały się też doniesienia i sugestie, że zażywanie witaminy D może obniżać ryzyko nowotworu złośliwego. Najnowsza praca nie potwierdziła jednak, by osoby, które to robią rzadziej umierały na raka.

Okazało się również, że zażywanie alfakalcydolu i kalcytriolu znacznie zwiększa ryzyko hiperkalcemii (tj. podwyższenia poziomu wapnia we krwi), a stosowanie witaminy D3 łącznie z wapniem wyraźnie zwiększało częstość kamicy nerkowej.

Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest skóra, która produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych. Spośród pokarmów najbogatsze w ten związek są tłuszcze ryb morskich, zwłaszcza tran, czyli tłuszcz z wątroby dorsza atlantyckiego. Zawiera ją również mleko i jego przetwory. Suplementy witaminy D najlepiej zażywać po konsultacji z lekarzem.

PAP/ Rynek Zdrowia,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>