Witamina D zmniejsza ryzyko mięśniaków macicy.

Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma związek z o 32-proc. mniejszym ryzykiem powstania mięśniaków macicy – wynika z badań przeprowadzonych przez amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia. Informację podaje pismo „Epidemiology”. Badania prowadzone były w Waszyngtonie w grupie 1036 kobiet w wieku od 35 do 49 lat. Panie, u których poziom kalcyfediolu (metabilitu witaminy D) we krwi wynosił ponad 20 ng/ml były w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój mięśniaka gładkokomórkowego niż te, u których poziom ten określono jako niewystarczający.

Uczestniczki wypełniły też kwestionariusze dotyczące przebywania na słońcu. Po porównaniu danych naukowcy ustalili, że w przypadku kobiet spędzających na świeżym powietrzu ponad godzinę dziennie ryzyko mięśniaków było o 40 proc. niższe.

Witamina D powstaje w skórze głównie dzięki ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe. W mniejszym stopniu możemy dostarczyć jej sobie w pożywieniu (zawierają ją m.in. tłuste ryby, jaja i grzyby) czy suplementach diety.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>