Witamina D może pomóc pacjentom z rakiem jelita grubego.

Osoby ze zdiagnozowanym nowotworem jelita grubego, które mają wysoki poziom witaminy D są o 50 proc. mniej narażone na zgon w porównaniu z osobami o najniższym stężeniu tej witaminy – informuje „Journal of Clinical Oncology”. Są to wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Edynburskiego (W. Brytania). Przeanalizowali oni próbki krwi pobranej od 1600 pacjentów po chirurgicznym usunięciu nowotworu jelita grubego. Po zakończeniu pięcioletnich obserwacji trzy czwarte osób z najwyższym poziomem witaminy słońca wciąż żyło, podczas gdy w przypadku osób o najniższym poziomie witaminy D było to mniej niż dwie trzecie. Najbardziej pozytywny wpływ witaminy D na przeżywalność zaobserwowano u pacjentów w drugim stadium choroby, gdy guz jest już dość duży, jednak nowotwór jeszcze się nie rozprzestrzenia.

„Wyniki te pokazują, że witamina D ma związek z większą przeżywalnością, choć natura tego związku nie jest jeszcze dla nas jasna” – mówi prof. Malcolm Dunlop, autor badań. „Wnioski są obiecujące, jednak należy podkreślić, że były to badania obserwacyjne. Musimy dokładnie zaprojektować i przeprowadzić randomizowane badania kliniczne nim będziemy mogli stwierdzić czy suplementy z witaminą D korzystnie wpływają na przeżywalność pacjentów z rakiem jelita grubego”.(PAP)

koc/ agt/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>