Witamina D łagodzi objawy choroby Parkinsona.

Wyższy poziom witaminy D w organizmie ma związek z łagodniejszym przebiegiem choroby Parkinsona, zachowaniem lepszych funkcji poznawczych i mniejszą podatnością na depresję – wynika z badań opublikowanych w „Journal of Parkinsons Disease”. Badaniami objęto 286 pacjentów z chorobą Parkinsona, którzy przeszli serię testów sprawdzających m.in. ogólną sprawność poznawczą, pamięć słuchową, semantyczną płynność słowną i objawy depresji. U 61 osób zdiagnozowano demencję.

Naukowcy zaobserwowali, że pacjenci bez objawów demencji z wyższym stężeniem kalcyfediolu (jednego z metabolitów witaminy D3) w surowicy osiągali lepsze wyniki podczas testów sprawności kognitywnej oraz rzadziej występowały u nich objawy depresji.

Jak zaznaczają naukowcy, wyniki analizy nie dają odpowiedzi na pytanie, czy niski poziom witaminy D pogarsza funkcje poznawcze, czy też osoby z bardziej zaawansowaną chorobą mają mniejszy kontakt ze słońcem, co prowadzi do obniżenia poziomu tej witaminy w organizmie. Nie brano pod uwagę także tego, czy pacjenci przyjmowali suplementy diety zawierające witaminę D.

„Fakt, że zależność ta była silniejsza u uczestników bez demencji sugeruje, że wcześniejsza interwencja, zanim pojawią się objawy demencji, mogłaby pomóc opóźnić początek zaburzeń poznawczych” – mówi dr Amie L. Peterson, autorka badań.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>