Witamina C zapobiega dnie moczanowej.

Witamina C spożywana w dużych ilościach może uodparniać na dnę moczanową, bolesną chorobę stawów, niegdyś nazywaną podagrą – informuje pismo „Archives of Internal Medicine”.  Dna moczanowa jest chorobą złożoną i u różnych osób mogą występować różne objawy, najczęściej są to: podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi, ataki ostrego zapalenia stawów, występowanie złogów kwasu moczowego w stawach, uszkodzenie kłębuszków nerkowych i kamica nerkowa. Wystąpieniu choroby sprzyjają niezdrowy tryb życia – nadwaga, nadmiar alkoholu, za duże spożycie mięsa – oraz stosowanie niektórych leków.
Naukowcy z Boston University School of Medicine przeprowadzili trwające 20 lat badania niemal 47 000 mężczyzn. Jak się okazało, zwiększone spożycie witaminy, która występuje na przykład w pomarańczach, czarnych porzeczkach, pomidorach, kartoflach i warzywach liściastych zmniejsza ryzyko wystąpienia dny nawet o 45 procent (gdy dzienna dawka sięga 1500 miligramów). Witamina C jest także w piwie (dodaję się ją jako środek konserwujący E300), ale nie w ten sposób najlepiej ją przyjmować…

Zdaniem autorów badań witamina C działa dwojako – z jednej strony łagodzi reakcje zapalne, z drugiej zaś obniża poziom kwasu moczowego, którego nadmiar jest typowy dla dny. Nie znaczy to jednak, że wystarczy witamina C w pigułkach, by zapobiec skutkom nadmiernego jedzenia czy picia. PMW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>