Wiedeń: czekolada… lekiem na wątrobę.

Bogata w kakao, ciemna czekolada może być zalecana osobom cierpiącym na marskość wątroby. W stolicy Austrii hiszpańscy naukowcy ogłosili w czwartek (15 kwietnia), że spożywanie ciemnej czekolady ogranicza częste podwyższenie ciśnienie krwi w jamie brzusznej po posiłku, które może być niebezpieczne dla osób z chorą wątrobą. W ciężkich przypadkach może to doprowadzić nawet do pęknięcia naczyń krwionośnych. W czekoladzie znaleziono przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za poszerzenie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, co dobrze wpływa na ciśnienie tętnicze.

W badaniach przeprowadzonych na 21 pacjentach, zaobserwowano znacząco mniejszy wzrost ciśnienia krwi w wątrobie, u tych którzy spożywali czekoladę o 85-procentowej zawartości kakao. Spożywanie białej czekolady nie przyniosło jednak tak dobrych efektów.

? To badanie wyraźnie pokazuje związek pomiędzy jedzeniem ciemnej czekolady, a obniżeniem nadciśnienia. Wskazuje na potencjalne źródło pomocy w leczeniu pacjentów z marskością wątroby ? powiedział Mark Thursz, profesor hepatologii z londyńskiego Imperial College.

Wyniki badań zostały przedstawione na dorocznym spotkaniu Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Wątrobą w Wiedniu. Po wielu wcześniejszych badaniach naukowcy stwierdzili, że ciemna czekolada ma również pozytywny wpływ na pracę serca.

PAP/Rynek Zdrowia, www.rynekzdrowia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>