Weterynarze sugerują, że amerykańskie kury należy szczepić przeciw salmonelli.

Szczepionka przeciwko salmonelli, dzięki której zmalała liczba zatruć pokarmowych w Europie, może poprawić sytuację także w USA – informuje “New Scientist”. Według danych US Centers for Disease Control and Prevention w Atlancie (stan Georgia), salmonella powoduje więcej zgonów niż jakikolwiek inny drobnoustrój występujący w żywności i jest drugą co do liczby zachorowań przyczyną zatruć pokarmowych w USA. Co roku około miliona Amerykanów ulega zatruciu salmonellą., a kilkuset z nich umiera. Mięso drobiowe i jaja są najczęstszym powodem zachorowań.

Tymczasem w Europie tania szczepionka podawana kurom znacznie zmniejszyła liczbę zachorowań. Do jej wprowadzenia przyczynił się skandal z zakażonymi salmonellą jajami, do którego doszło pod koniec lat 80 w Wielkiej Brytanii. Farmerzy podnieśli wówczas standardy higieniczne i wybili zakażone stada, jednak znaczącą poprawę przyniosło dopiero posuniecie sieci supermarketów, które w roku 1998 przestały kupować jaja od nieszczepionych kur. Pomiędzy rokiem 1993 a 2010 liczba zatruć pokarmowych spowodowanych przez salmonellę u ludzi spadła 40-krotnie.

Amerykańskie władze nie zachęcają finansowo hodowców drobiu. US Food and Drug Administration oświadczyła, że „nie ma wystarczający dowodów na skuteczność szczepionki”, aby wprowadzić jej obowiązkowe stosowanie – choć dane z Europy wyraźnie świadczą na korzyść takiego rozwiązania.

Ponieważ jednak programy monitorowania ujawniły, jak rozpowszechnione jest zagrożenie salmonellą, coraz więcej producentów jaj z USA zaczęło szczepić swój drób. Wraz z lepszym przestrzeganiem zasad higieny, pozwoliło to w ciągu dwóch lat pięciokrotnie zmniejszyć liczbę zakażonych ferm w stanie Iowa, skąd pochodzi najwięcej jaj.

Jednak producenci mięsa drobiowego są niechętni szczepieniom, mimo że salmonellę znaleziono na 13 proc. piersi kurczaka sprzedawanych w amerykańskich supermarketach. Wprawdzie drób szczepiony jest przeciwko wielu innym chorobom, ale ponieważ salmonella nie szkodzi ptakom ani nie zaburza produkcji mięsa, a koszty zachorowań nie obciążają farmerów, nie mają oni motywacji do zapobiegania rozprzestrzenianiu się bakterii. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>