We Francji lokalne władze stawiają na produkty ekologiczne w szkołach.

We francuskim mieście Saint-Etienne od września posiłki w szkołach będą składać się w 50 proc. z produktów ekologicznych. 47 placówek w tym mieście będzie wydawać uczniom 2,5 tys. posiłków dziennie. Owoce i warzywa z upraw ekologicznych, takie jak: pomidory, kabaczki, marchew,kapusta, ziemniaki, jabłka, truskawki i wiśnie, będą serwowane sezonowo – w zależności od pory roku, w jakiej owocują w tym regionie.

Priorytet przy dostawach tych produktów będą mieli lokalni rolnicy. Władze miasta chcą w ciągu najbliższych sześciu lat serwować w szkołach wyłącznie ekologiczne owoce i warzywa.

W Polsce władze również dbają o zdrowe odżywianie najmłodszych. Do unijnego programu „owoce w szkole” zgłosiło się 9395 szkół z całej Polski. Jednak w polskich szkołach owoce i warzywa nie pochodzą, jak we Francji, z upraw ekologicznych. www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>