Wątroba może „zjadać” mózg.

Osoby z dużą otyłością brzuszną są ponad trzykrotnie bardziej narażone na zaburzenia pamięci i demencję. Powodem może być wątroba, który zużywa w nadmiarze białko ważne również dla sprawnego działania procesów zapamiętywania w mózgu – pisze „Cell Reports”. Dotąd wydawało się, że nadmiar tłuszczu w organizmie sprzyja chorobom sercowo-naczyniowym. Osoby otyłe wykazują większą skłonność do choroby wieńcowej i zawałów serca, ale narażeni mogą być również na miażdżycę naczyń doprowadzających krew do mózgu. Dochodzi wtedy do jego niedokrwienie co objawia się zaburzeniami pamięci i demencją.

Prof. Kalipada Pahan z Rush University Medical Center w Chicago (USA) wykrył jeszcze inny mechanizm zaburzeń pamięci u osób otyłych. Polega on na tym, że nadmiar tłuszczu w obrębie jamy brzusznej zmusza wątrobę do większego wykorzystania białka o nazwie PPARalpha, by go zmetabolizować. Tak się jednak składa, że to samo białko w procesach zapamiętywania wykorzystuje hipokamp.

Wątroba do spalania tłuszczu wykorzystuje przede wszystkim białko PPARalpha, którym dysponuje. Gdy go jednak go zabraknie, sięga po nie z innych regionów organizmu, nawet z mózgu. Zbyt mały poziom tego białka w hipokampie obniża jednak sprawność zapamiętywania i uczenia się.

Prof. Pahan odkrył tę zależność u myszy. Kiedy wstrzyknął dodatkowe ilości białka PPARalpha tym gryzoniom, u których w mózgu go brakowało, ich pamięć i zdolności uczenia się wyraźnie się poprawiały. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>