Warzywa podnoszą ocenę kucharza w oczach stołowników.

Warzywa na talerzu mogą mieć pozytywny wpływ zarówno na postrzeganie posiłku, jak i osoby, która go przygotowała – wynika ze spostrzeżeń badaczy z Cornell University. Badacze Brian Wansink, Misturu Shimizu i Adam Brumberg oceniają, że większość warzyw (70 proc.) konsumowana jest w Stanach Zjednoczonych podczas obiadu, ale tylko 23 proc. z tych posiłków zawiera warzywa.
Badanie podzielono na dwie fazy. Wzięło w nim udział 500 matek dwójki lub większej liczby dzieci poniżej 18. roku życia. Uczestnicy mieli oceniać dania obiadowe serwowane z warzywami lub bez oraz kucharzy, którzy umieścili warzywa na talerzu lub nie. Respondenci mieli też wskazywać przymiotniki z listy, opisujące posiłek oraz osobę, która przygotowała danie. Żaden z uczestników nie widział obu wersji posiłku ani kucharza, dysponowali tylko opisami sytuacji.

Ci, którzy oceniali posiłki obejmujące warzywa, wyżej oceniali dania zawierające kurczaka, steki czy makaron. Okazało się, że posiłki były oceniane jeszcze lepiej, kiedy dołączone były warzywa. W takim przypadku w stosunku do osoby, która przygotowała danie, częściej padały określenia jak „troskliwy”, „uważny” i „zdolny”, a rzadziej np. „samolubny” czy „niedbały”.

Uczestniczki miały też przywołać ulubione warzywa swoich dzieci. Okazało się, że preferencje zmieniają się z wiekiem: wśród starszych dzieci dominują brokuły, a młodsze wolą marchewkę i kukurydzę.

Zdaniem badaczy powodem, dla którego warzywa „dopełniają posiłku”, może być przekonanie, że przygotowanie dania zawierającego warzywa jest bardziej pracochłonne, a więc wymaga więcej uwagi i to wpływa pozytywnie na jego smak. (PAP)

mrt/ tot/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>