Warzywa mogą pomóc w walce z białaczką?

Naukowcy z Uniwersytetu w Groningen odkryli, że apigenina, występująca np. w selerze, pietruszce, soku pomidorowym i czerwonym winie, pomaga zapobiegać białaczce. Badania naukowców pokazały, że apigenina, substancja należąca do tak zwanych flawonoidów, czyli barwników i przeciwutleniaczy roślinnych może powstrzymać wzrost dwóch typów komórek nowotworowych, może też zmniejszyć ich szanse przetrwania.

Jak donosi czasopismo Cell Death and Disease, to odkrycie sugeruje, że substancja ta może mieć silne działanie profilaktyczne. Nie jest do końca jasne, czy może być stosowana w celach terapeutycznych, bowiem Holendrzy odkryli, że zakłóca ona działanie leków stosowanych w chemioterapii. To nowość, gdyż do tej pory raczej uważano, że tego typu substancje zwiększają podatność komórek nowotworowych na chemioterapię.

RMF FM/Rynek Zdrowia, www.rynekzdrowia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>