Warto zastosować technologię "EM" w hodowli indyków ! .

Indyki spośród wszystkich zwierząt hodowlanych są szczególnie wrażliwe na jakość wody, paszy, a nawet ściółki. Ferma gdzie zastosowano EM liczy w pełnej obsadzie ok. 40 000 sztuk ptaków. Zastosowano Efektywne Mikroorganizmy w budynkach gdzie zasiedlony był indor….

 

Jak wiadomo tucz indora jest dłuższy, wymaga szczególnej troski o zdrowotność stawów, ponieważ tempo przyrostów, zbyt mokra ściółka może doprowadzić do zainfekowania stawów np. gronkowcem. Efekt może być o tyle przykry, że ptaki nie będą wstawały do paszy i wody a poprzez to przestana rosnąć. Na 2 obiektach wykonywano początkowo co drugi dzień a następnie co 1-2 tygodnie opryski w ilości 1 litr EM-A /10m2 powierzchni. Doskonale wpłynęło to na jakość podłoża ponieważ spadła emisja amoniaku, a także nie rozwijała się choroba wywoływana grzybem Aspergillus. Oprócz tych zabiegów EM-A podawano również w wodzie do picia przez dozownik zamiast chemicznego zakwaszacza. Przyjęte proporcje to 1litr EM-A /1000 litrów wypijanej wody. Częstotliwość podawania do picia to średnio co drugi dzień przez całą dobę . Szczególnie ważne jest podanie EM-A w momencie zasiedlania indycznika pisklętami. Wówczas jest doskonały moment by zaszczepić przewód pokarmowy młodego pisklęcia pożytecznymi mikroorganizmami. Takie pisklę jest wówczas odporne na Salmonellę i Kolibakteriozę gdyż jego przewód pokarmowy ma naturalną florę jelitową, która przez konkurencję nie pozwala namnożyć się patogenom i przez to nie dopuszcza do rozwinięcia się choroby. Unika się też dzięki temu kosztownych kuracji antybiotykowych i nie naraża się na straty z powodu obniżonych przyrostów. Przykładowe stado o którym tutaj piszę, osiągnęło bardzo dobre wyniki produkcyjne gdyż nie było leczone antybiotykami, wyeliminowano kosztowne zakwaszacze chemiczne. Końcowe efekty były również bardzo dobre ponieważ średnia waga na koniec tuczu z 10 000 sztuk wynosiła 21,3 kg po 22 tygodniach od wstawienia. Wynik taki bardzo usatysfakcjonował hodowcę i Efektywne Mikroorganizmy wpisały się na stałe do harmonogramu profilaktyki stada. Proporcje podawania do picia i do wykonywania oprysków różnią się w każdym gospodarstwie ze względu na jego specyfikę . Każdy hodowca adoptuje je do swoich warunków i możliwości technicznych. Bardzo ważne jest, aby Efektywne Mikroorganizmy podawane były systematycznie, by nie dopuścić do zachwiania równowagi w środowisku otaczającym zwierzęta. Uzyskanie takiej równowagi w pomieszczeniu hodowlanym nie jest tylko efektem jednorazowym. Budynek w którym już zaszczepione są kultury EM nie jest "surowy" pod tym względem w momencie wstawiania kolejnego stada. Zachęcam zatem do stosowania Efektywnych Mikroorganizmów i do korzystania tym samym z ich pożytecznych właściwości. Ograniczenie poziomu emisji odoru z kurzych odchodów z wykorzystaniem EM
Przemysłowe fermy drobiowe od zawsze pozostawały w orbicie zainteresowań Agencji Ochrony Środowiska ze względu na fakt, że hodowli drobiu na wielka skalę zawsze towarzyszy emisja gazów o przykrym zapachu. Duże ilości ptasich odchodów powstające podczas procesu hodowli wydzielają duże ilości amoniaku, gazu, który działa szczególnie silnie toksycznie na układ oddechowy zarówno pracowników ferm, jak i znajdujących się tam zwierząt. Wszystko to ma bezpośredni wpływ na proces produkcyjny.  Z tego względu rzeczą bardzo istotną dla poprawy warunków pracy i hodowli, ale także poprawy wizerunku tego rodzaju ferm w oczach opinii publicznej jest ograniczenie emisji amoniaku, a jeszcze lepiej całkowita jego eliminacja. Pożyteczne mikroorganizmy posiadają naturalną zdolność rozkładania amoniaku. Ponieważ amoniak posiada właściwości utleniające jego obecność przyspiesza procesy gnilne i wspomaga rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.

 

EM posiada zdolność silnego przeciwutleniającego działania na wszelkiego rodzaju odchody. To właśnie ta zdolność sprawia, że procesy rozkładu zostają zahamowane, dzięki czemu nie występuje zjawisko emisji przykrego zapachu. Ponadto kompozycja różnych rodzajów mikroorganizmów wchodzących w skład EM wykazuje silna zdolności wspomagania innych pożytecznych mikroorganizmów uprzednio znajdujących się w środowisku, do którego wprowadzono EM spowalniając tym samym rozwój patogenów. Zastosowanie EM pomaga nie tylko w przeciwdziałaniu emisji przykrego zapachu, ale jego regularne stosowanie według określonego schematu sprawia, że warunki pracy na fermie drobiu są bardziej przyjazne dla personelu, a sam proces chowu bardziej produktywny. W celu zapewnienia skutecznego działania EM należy ściśle przestrzegać następujących procedur:
Działania wstępne
Przygotować Aktywowany EM (EM-A) zgodnie z instrukcją na etykiecie. Kiedy wartość pH spadnie poniżej 3,8 EM-A jest gotowy do użycia. Dokładnie posprzątać kurnik. Spryskać, a następnie dokładnie zmyć wszystkie powierzchnie wewnętrzne w kurniku wykorzystując do tego celu wodny roztwór EM-A (EM-A rozcieńczony z woda w proporcji 1:10). Czynność ta powinna być powtarzana początkowo co 2-3 dni.
Opcje dodatkowe
1.W celu zwiększenia skuteczności działania EM-A w zakresie ograniczenia emisji odoru zaleca się fermentowanie odchodów przez okres, co najmniej 2 tygodni zanim zostaną one wykorzystane jako nawóz organiczny.

2. EM-A może być również rozpylany za pomocą urządzeń do wytwarzania oprysków mgłowych: zwykłych, lub wyposażonych w dodatkową funkcje schładzania cieczy przed opuszczeniem dyszy rozpylacza. W tym przypadku stosuje się roztwór EM-A rozcieńczony z woda w proporcji 1:100 . Po opróżnieniu zbiornika rozpylacza możemy go napełnić ponownie. Jednak w przypadku stosowania tej opcji warto pamiętać, że częstość jej stosowania jest w znacznej mierze uzależniona od warunków pogodowych panujących na dworze. Z tego względu ilości preparatu rozpylanego raz dziennie, lub raz w tygodniu będą się różniły. W przypadku gdybyśmy nie uzyskali zadowalających wyników odnośnie ograniczenia emisji odoru należy zwiększyć ilość, lub stężenie stosowanego preparatu.

Wszystkich zainteresowanych skontaktuję z Ekspertem Jarosławem Jaglarzem! Proszę pisać : jroik@manpol.net , Jacek Roik,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>