Warto jeść orzechy w ciąży.

Dzieci, których matki jadły orzechy podczas ciąży rzadziej mają alergię na orzechy – informuje pismo „JAMA Pediatrics”. Naukowcy z zespołu dr Lindsay Frazier z Dana-Faber Children’s Cancer w Bostonie zbadali dietę i stan zdrowia ponad 8 tys. dzieci oraz ich matek. Jak się okazało, alergia na orzechy występowała u dzieci o jedną trzecia rzadziej, jeśli ich matki jadły orzechy w czasie ciąży. Brano pod uwagę orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, makadamii, pekanowe, migdały pistacje, orzechy nerkowca oraz orzeszki ziemne.

Zdaniem autorów badań, wczesna ekspozycja na alergeny niektórych pokarmów jeszcze w łonie matki może prowadzić do wytworzenia naturalnej tolerancji.

Możliwe też, że kobiety jedzące orzechy po prostu prowadziły ogólnie zdrowszy styl życia I jadały więcej warzyw oraz owoców.

Jednak wyniki te stoją w sprzeczności z rezultatami wcześniejszych badań – sugerujących, że spożycie orzechów przez kobiety ciężarne nie ma wpływu na występowanie alergii u ich potomstwa, albo wręcz wskazujących, że sprzyja alergiom.

Z drugiej strony pojawiły się prace wskazujące, że alergia na orzechy rozwija się u dziecka dopiero po urodzeniu. A najważniejszym czynnikiem prowadzącym do jej wystąpienia jest kontakt skóry niemowlęcia z białkiem występującym w orzechach.

Obecnie obowiązujące międzynarodowe zalecania ani nie polecają jedzenia orzechów podczas ciąży, ani przed tym nie przestrzegają.

Eksperci, proszeni przez BBC o wypowiedź przyznawali, że trudno udzielić przyszłym matkom ścisłych wskazówek w tej mierze. Wyjątkiem są kobiety uczulone na orzechy, które nie powinny ich nigdy spożywać. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>