Warszawa: będą edukować i odchudzać Polaków.

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra Aleksandra Szczygła w Warszawie rozpoczyna największy w Polsce projekt edukacyjny „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Projekt skierowany jest do kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci i młodzieży, osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem tych z nadmierną masą ciała. Jak wyjaśnia portalowi rynekzdrowia.pl dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w ramach projektu w całym kraju będą organizowane szkolenia położnych z zakresu prawidłowego żywienia kobiet w ciąży i matek karmiących.

- Liczymy, że wiedza ta będzie dalej przekazywana za pośrednictwem szkół rodzenia, a także gabinetów ginekologicznych do docelowej grupy jaką są młode kobiety w ciąży i matki – wyjaśnia Jarosz.

W trakcie projektu żywieniową promocją zdrowia ma zostać objętych 28 tys. ciężarnych.

Adresatami programu są także producenci żywności i konsumenci.

- Będziemy podejmować działania skierowane na podnoszenie świadomości konsumentów o składzie i wartości odżywczej produktów żywnościowych i pomagać tą drogą w dokonywaniu właściwych wyborów. Projekt obejmuje zajęcia praktyczne prowadzone w supermarketach z właściwego czytania etykiet na produktach spożywczych – mówi nam dr Katarzyna Stoś z IŻŻ.

Do producentów i technologów żywności organizatorzy projektu chcą kierować specjalny biuletyn z najnowszymi badaniami dotyczącymi żywienia i poradami specjalistów.

W ramach programu podejmowane będą także działania z zakresu kształtowanie nawyków prawidłowego żywienia i zwyczajów uprawiania aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Projekt obejmie 1 600 przedszkoli i szkół. Zaś około 1600 osób z nadwagą i otyłością zostanie objętych 12-tygodniowymi programami interwencyjnymi.

Przedsięwzięcie finansowane jest w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, a jego całkowity koszt wyniesie ponad 16 mln zł.

Wkład krajowy w wysokości 15 proc. zapewniają środki z budżetu Ministra Zdrowia. Instytucją realizującą jest Instytut Żywności i Żywienia, przy współpracy partnerów: Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie, Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” i Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Realizacja projektu zakończy się w 2016 roku.

Katarzyna Lisowska/Rynek Zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>