Walory zdrowotne diety śródziemnomorskiej- prof. dr hab. med. Paulin Moszczyński, mgr farm. Anna Serafin. Kopalnia wiedzy o diecie nr 1 na świecie!

W numerze 2/84/2009 r. Kwartalnika ?Zdrowa żywność, Zdrowy styl życia?- www.zdrowa-zywnosc.pl , ukazał się niezwykle interesujący artykuł na temat walorów diety nr 1 na świecie, czyli diety śródziemnomorskiej! Warto zawarte w nim praktyczne wskazówki wprowadzić do swojego jadłospisu. Autorzy omawiają walory zdrowotne poszczególnych składników tej diety, która poleca Światowa Organizacja Zdrowia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.


Oto poszczególne działy omawianego artykułu: kwasy tluszczowe, nasycone kwasy tluszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone kwasy tluszczowe, produkty roślinne zawierające duże ilości kwasów tłuszczowych- omega 3, korzyści zdrowotne a spożycie ryb, polifenole roślinne, fitosterole- cholesterol roślinny, błonnik, orzechy, len, cebula zwyczajna, czosnek pospolity, karczoch, lecytyna, kwas foliowy

Ściągnij artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>