W Polsce powoli rośnie zainteresowanie eko-żywnością.

W ubiegłym roku rekordowo wzrosła produkcja żywnościi ekologicznej – podaje redakcja Rolna TVP. Jednak 15 tys. gospodarstw, które prowadziło eko-produkcję na gruntach o łącznej powierzchni 460 tys. ha to nadal mało w porównaniu z innymi krajami Europy. Polska zamiast produkować, sprowadza coraz większe ilości produktów.

Wciąż produkuje się stosunkowo niewiele, a brak dobrze zorganizowanej dystrybucji – zniechęca rolników do kolejnych inwestycji. Problemy z zaopatrzeniem w produkty ekologiczne na krajowym rynku zmuszają coraz częściej importerów do szukania surowców w odległych krajach. mąka, gorczyca czy fasola trafia do nas z Węgier, Czech czy Niemiec – nasiona lnu już z Kanady.

Kuleje też zainteresowanie konsumentów. Średnio, na tego rodzaju żywność wydajemy 1 euro rocznie. Duńczycy 80.

Jak zauważa Bohdan Juchniewicz z sieci sklepów ze zdrową żywnością Organic Farma Zdrowia, w pierwszych miesiącach tego roku obroty wzrosły o 30 proc. w porównaniu z podobnym okresem w zeszłym roku. – Ludzie szukają takiej żywności, która im zapewni przede wszystkim zdrowie – mówi redakcji Rolnej TVP.

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>