W okolicach włoskiej Vicenzy można zjeść najlepszą pizzę na świecie.

Pizza z marynowanymi i świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem, mozzarellą, szynką parmeńską, borowikami i parmezanem – taki przysmak upiekł zwycięzca mistrzostw świata piekarzy pizzy zorganizowanych po raz 21. koło Parmy na północy Włoch.
Autorem wypieku jest Cristian Bertoldo, który pracuje w lokalu o nazwie „Pizza Pazza” (Szalona pizza) w małej miejscowości Costabissara koło Vicenzy. Wygrał on w najbardziej prestiżowej kategorii pizzy klasycznej. Podkreślił, że użył najprostszych, lecz najwyższej jakości rodzimych składników. W mistrzostwach udział wzięło ponad 400 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, z wielu krajów.

Na drugim i trzecim miejscu w kategorii pizzy klasycznej również znaleźli się Włosi.

Joan Dan Leicu z Rumunii wygrał natomiast w kategorii Free Style, której elementem są akrobacje towarzyszące wyrabianiu ciasta. Wśród zespołów akrobatów najlepsi okazali się Włosi, zaś zachwyt wywołał również japońska grupa pizzaioli Hickory Team.
PAP /

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>