W Krakowie rozpoczął się Festiwal Pierogów.

Wiele rodzajów pierogów będzie można skosztować podczas siódmej edycji Festiwalu Pierogów w Krakowie. W imprezie, która rozpoczęła się w piątek na Małym Rynku, uczestniczy 13 krakowskich restauracji. Jak poinformował PAP Filip Szatanik z krakowskiego magistratu, festiwal potrwa do najbliższej niedzieli. Ma ona na celu promocję kuchni staropolskiej wśród przebywających do Krakowa turystów polskich i zagranicznych.

Podczas festiwalu producenci najsmaczniejszych wyrobów będą walczyć o dwie przechodnie nagrody – nagrodę publiczności statuetkę Kazimierza Wielkiego oraz nagrodę jury statuetkę św. Jacka z Pierogami. Statuetki przyznawane są na rok.

W piątek smak pierogów będzie mógł ocenić każdy, kto w tym dniu odwiedzi Mały Rynek i po degustacji wypełni kupon konkursowy. Drugiego dnia festiwalu najsmaczniejsze pierogi wybierze powołane przez organizatorów jury.

W zeszłym roku tytuł Krakowskiego Mistrza Pierogów oraz przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami jury przyznało „Królestwu Pierożka” z Krakowa, za pierogi lwowskie. Ich farsz składał się z mięsa wołowego, ziemniaków, dwóch rodzajów boczku i cebulki. PAP.
www.info.wiara.pl

Organizatorami VII Festiwalu Pierogów są: Miasto Kraków oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>