Uzdeczka boczna odpowiedzialna za awersję do alkoholu.

Część międzymózgowia, zwana uzdeczką boczną (lateral habenula), pomaga regulować motywację do spożywania alkoholu i uczyć się na podstawie nieprzyjemnych doświadczeń z tą używką – informuje czasopismo „PLOS ONE”. Badacze z Uniwersytetu w Utah (USA) zaobserwowali, że myszy z dezaktywowaną uzdeczką boczną mają skłonność do nadużywania alkoholu. Gryzoni nie zniechęcają nawet przykre konsekwencje nadmiernego picia w postaci kaca.

Naukowcy tłumaczą, że spożywanie alkoholu powoduje pobudzenie dwóch systemów w mózgu: układu nagrody i kary. Dopóki kontakt z używką sprawia nam przyjemność, mamy ochotę na więcej. Jednak w momencie, gdy pojawiają się u nas nieprzyjemne efekty, jak ból głowy, nudności, czy zaburzenia funkcji motorycznych, przerywamy picie na jakiś czas. To pozwala nam kontrolować dawkowanie alkoholu.

Poprzednie badania wykazały, że fragment mózgu – uzdeczka boczna – bierze udział w uczeniu się na podstawie negatywnych doświadczeń z używkami, co skutkuje zmniejszeniem motywacji do stosowania nikotyny i kokainy. Teraz postanowiono sprawdzić, czy dzieje się tak także w przypadku alkoholu.

W eksperymencie uczestniczyły dwie grupy myszy: kontrolna i eksperymentalna (z dezaktywowaną uzdeczką boczną). Zwierzęta przez kilka tygodni otrzymywały dostęp do 20-procentowego alkoholu.

Okazało się, że myszy z grupy eksperymentalnej wraz upływem czasu piły coraz więcej w przeciwieństwie do gryzoni z grupy kontrolnej.

Następnie zbadano, czy za wzmożone picie u myszy z dezaktywowaną uzdeczką boczną odpowiada niemożność uczenia się na podstawie negatywnych doświadczeń.

W tym celu zwierzętom podano słodki sok, ale jednocześnie wstrzyknięto im ilość alkoholu, która powodowała wystąpienie kaca.

„To taki sam rodzaj uczenia się, który zachodzi przy zatruciu pokarmowym. Jeśli spożywasz coś, a potem jest ci niedobrze, starasz się później unikać tego typu posiłku” – mówi dr Sharif Taha.

Tak też zachowywały się myszy z grupy kontrolnej, które nie chciały już więcej pić soku. Jednak zwierzęta z grupy eksperymentalnej zdawały się nie pamiętać o nieprzyjemnych doświadczeniach i dalej chętnie spożywały słodki napój.

Dr Taha uważa, że te badania nad funkcjonowaniem uzdeczki bocznej mogą w przyszłości pomóc w zrozumieniu, dlaczego niektórzy ludzie mają skłonność do nadużywania alkoholu. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>