Umiarkowane spożycie alkoholu może chronić przed Alzheimerem?

Mimo wieloletnich badań wciąż niewiele wiadomo na temat środowiskowych czynników mających wpływ na zapadalność na chorobę Alzheimera. W szczególności kontrowersyjna wydaje się rola takich nawyków, jak palenie tytoniu i picie alkoholu. Ostatnie doniesienia hiszpańskich badaczek sugerują ochronne działanie spożywania niewielkich ilości alkoholu, ale tylko w bardzo określonych warunkach.

Badania przeprowadzone na hiszpańskim Uniwersytecie w Walencji (Universitat de Val?ncia) oraz Miejskim Instytucie Badań Medycyny (Institut Municipal d’Investigació Mčdica) w Barcelonie objęły studium porównawcze dwóch grup osób w podobnym wieku i podobnej strukturze płci. Jedną grupę stanowiły osoby zdrowe, drugą osoby chorujące na Alzheimera. Większość kobiet uwzględniona w badaniach spożywała niewielkie lub umiarkowane ilości alkoholu. Badanie porównawcze wskazało, że osoby spożywające alkohol były wyraźnie mniej narażone na chorobę. Dotyczyło to jednak tylko kobiet i tylko niepalących. Samo ryzyko choroby nie zmieniało się co prawda pod wpływem palenia, ale ochronne działanie alkoholu uwidaczniało się tylko u niepalących kobiet.

Konieczne są szczegółowe badania związków pomiędzy używaniem tytoniu i alkoholu, a ryzykiem choroby Alzheimera, podobnie jak roli, jaką w tym wszystkim odgrywa płeć – mówi Ana M. Garcia z Uniwersytetu w Walencji. – Zarówno alkohol jak i tytoń oddziaływują na receptory w mózgu.

Wyniki badań ukazały się w tym miesiącu w czasopiśmie Journal of Alzheimer’s Disease.

Autor: Artur Jurgawka, www.kopalniawiedzy.pl

Źródło: IOS Press

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>