Tymianek może zastąpić wino!

Olejek goździkowy, tymiankowy, eukaliptusowy, różany, bergamotowy oraz koprowy mogą hamować działanie związanego z procesem zapalnym enzymu COX-2, podobnie jak zawarty w czerwonym winie resweratrol – informuje „Journal of Lipid Research”. Olejki roślinne były od wieków składnikiem domowych leków, są też dotąd stosowane w aromaterapii. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne.

Zdaniem naukowców z zespołu Hiroyasu Inoue roślinne olejki eteryczne działają na enzym COX-2, podobnie jak składniki wina czy herbaty. Badania potwierdziły to w przypadku sześciu olejków (goździkowego, tymiankowego, eukaliptusowego, różanego, bergamotowego oraz koprowego). Pod ich wpływem ekspresja COX-2 w komórkach spadła co najmniej o 25 procent – najskuteczniejszy był olejek tymiankowy, który obniżył poziom COX-2 niemal o 75 procent. Aktywnym składnikiem olejku tymiankowego okazał się karwakrol. Pod wpływem czystego karwakrolu poziom COX-2 spadł o ponad 80 procent.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>