To co jemy, na ogół nie zwiększa ryzyka raka.

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że niektóre produkty żywnościowe zwiększają ryzyko raka – twierdzą badacze amerykańcy na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”. Nie ma jedynie wątpliwości, że rakotwórczy jest spożywany w nadmiarze alkohol. Dr Jonathan Schoenfeld z Harvard Medical School nawiązuje do licznych publikacji w mediach, w których przytaczane są badania sugerujące, że np. tosty lub dressingi niskotłuszczowe mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. Tymczasem pojedyncze obserwacje – podkreśla specjalista – niczego jeszcze nie przesądzają. Wiele z tych doniesień się później nie potwierdza, ale wywołuje wiele niepotrzebnych emocji.Uczony wspólnie z Johne Ioannidisem ze Stanford University przeanalizował doniesienia naukowe dotyczące produktów żywnościowych i składników pokarmowych wymienianych przez „Boston Cooking-School Cook Book”.

Obaj specjaliści wybrali z tej książce kucharskiej 50 produktów. Wśród nich było aż 40 takich, które podejrzewano o to, że mogą wykazywać działanie rakotwórcze (pozostałe są rzadko używane i nie były badane).

Analizowani takie produkty jak mąka, kawa, masło, oliwa, cukier, chleb i sól, a także drób, jagnięcina, pomidory, cebula, cytryna oraz marchewka.

Schoenfeld i Ioannidis doszli do wniosku przeglądając różne badania, że jeśli jakieś produkty wykazują rakotwórcze działania to jest ono tak nieznaczne, że nie wykazuje tzw. statystycznej znamienności. Uzyskane wyniki mieszczą się zatem w granicach błędu statystycznego.

„Zauważyliśmy, że gdy jedno badania sugerowało, że jakiś produkt może zwiększać ryzyko raka, to w innym z kolei nie udawało się tego potwierdzić” – podkreśla dr Schoenfeld. Dodaje, że ludzie powinno wiedzieć jak solidne są dowody naukowe zanim wyciągane będą jakiekolwiek wnioski na temat produktów żywnościowych i ewentualnego ryzyka raka. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>