Tłuszcze rybie pomocne w leczeniu odleżyn u ciężko chorych.

Dieta bogata w tłuszcze rybie poprawia o 20-25 proc. efekty leczenia odleżyn u obłożnie chorych – wynika z izraelskich badań, o których informuje pismo „American Journal of Critical Care”. Dieta bogata w tłuste ryby, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 została powiązana już wcześniej z wieloma korzystnymi efektami zdrowotnymi. Z badań wynika, że może ona obniżać ciśnienie krwi i poprawiać ogólne funkcjonowanie układu krążenia, łagodzić stany zapalne w organizmie – m.in. toczące się w skórze czy stawach, a także sprzyjać prawidłowemu rozwojowi płodu. Teraz naukowcy z Uniwersytetu w Tel Avivie wykazali, że spożywanie odpowiednich ilości tłuszczów rybich może pomóc w leczeniu odleżyn. Są one częstym powikłaniem u obłożnie chorych pacjentów, powodującym ogromne cierpienie. Rozwijają się w wyniku przewlekłego ucisku na skórę oraz tkanki głębiej położone w związku z utrzymywaniem przez chorego ciągłej pozycji leżącej lub siedzącej.”Odleżyny, bolesne i podatne na zakażenia, muszą być leczone” – podkreśla współautor pracy prof. Pierre Singer.

W poprzednich doświadczeniach jego zespół zaobserwował, że dieta wzbogacana w tłuszcze rybie poprawia natlenienie tkanek u obłożnie chorych. A ponieważ odleżyny powstają m.in. na skutek braku dostępności tlenu, w związku z ograniczeniem przepływu krwi w uciskanych tkankach, badacz postanowił sprawdzić jak ten rodzaj diety wpływa na proces ich gojenia.

W doświadczeniu, którym kierował, uczestniczyło 40 obłożnie chorych pacjentów. Połowa z nich była na standardowej szpitalnej diecie, a połowie dodawano codziennie do jedzenia 8 gram tłuszczów rybich.

Po upływie 7, 14 i 28 dni oceniano przebieg procesu gojenia odleżyn według standardowej skali. Aby sprawdzić nasilenie ogólnych procesów zapalnych w organizmie, mierzono u pacjentów poziom białka C-reaktywnego – na początku badania oraz po 7 i 14 dniach. Jego poziom rośnie wówczas, gdy procesy zapalne się wzmagają, np. w przypadku infekcji wirusowych, bakteryjnych, uszkodzenia tkanek, chorób zapalnych.

Okazało się, że dieta wzbogacona olejem rybim spowolniła rozwój odleżyn – po miesiącu proces ich gojenia był bardziej zaawansowany (o 20-25 proc.) wśród pacjentów na tej diecie niż w grupie kontrolnej. „Zaobserwowaliśmy zmiany w produkcji grupy cząsteczek, które kierują białe krwinki, określane jako leukocyty, do rany, co może tłumaczyć poprawę procesu gojenia” – wyjaśnia prof. Singer. Pacjenci odczuwali zarazem mniejszy ból i dyskomfort.

Dieta z rybimi tłuszczami wpłynęła również na znaczne obniżenie poziomu białka C-reaktywnego, co oznacza, że czynność układu odporności poprawiła się, a ogólny proces zapalny w organizmie złagodniał.

W przyszłości prof. Singer razem z kolegami planuje sprawdzić przydatność tłuszczów rybich w łagodzeniu dolegliwości bólowych u chorych po przebytej operacji wstawienia protezy kolana lub biodra. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>