Tłuszcz brzuszny zwiększa ryzyko demencji.

Białko regulujące metabolizm tłuszczu w wątrobie jest odpowiedzialne również za prawidłowe funkcjonowanie pamięci – informuje pismo „Cell Reports”. Choć przyczyn demencji jest wiele, jednym z czynników ryzyka jest nadwaga. U osób w średnim wieku tłuszcz brzuszny 3,6-krotnie zwiększa ryzyko demencji w późniejszym życiu. Naukowcy z Rush University Medical Center (USA) we współpracy z Narodowymi Instytutami Zdrowia USA zlokalizowali wysoki poziom receptora PPARalpha (ang. peroxisome proliferator-activated receptor alpha) w hipokampie myszy (strukturze mózgu odpowiedzialnej za pamięć i uczenie się). Dotychczas wiadomo było, że wysoka ekspresja tego białka ma miejsce w wątrobie.

PPARalpha bezpośrednio kontroluje metabolizm tłuszczu. Osoby z dużą ilością tłuszczu brzusznego mają obniżony poziom tego białka w wątrobie. Przy zaburzonym metabolizmie najpierw spada poziom PPARalpha w wątrobie, a następnie w całym organizmie, łącznie z mózgiem. Tłuszcz brzuszny może więc być wczesną zapowiedzią demencji w późniejszym życiu – wyjaśnia autor badań dr Kalipada Pahan.

U myszy z normalnym poziomem PPARalpha w wątrobie, jednak obniżonym poziomem tego receptora w hipokampie pamięć była gorsza niż u gryzoni z normalnym poziomem PPARalpha w mózgu, a niskim w wątrobie. W przypadku pierwszej grupy myszy pamięć poprawiła się po iniekcji PPARalpha do hipokampa.

Jak zauważają naukowcy, PPARalpha stymuluje białko CREB (ang. cyclic AMP response element-binding protein), które kontroluje różne inne białka mające wpływ na pamięć.

„Kolejne badania pomogą ustalić, czy możliwe będzie utrzymanie prawidłowego poziomu PPARalpha w mózgu, by zapobiec rozwojowi demencji” – mówi dr Pahan.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>