Tłusto jedzą i nie tyją!

Dzięki usunięciu genu kodującego białko IKKe myszy nie tyją, nawet jeśli odżywiają się zbyt tłusto- informuje pismo „Cell”. Zespół Alana Saltiela z University of Michigan w Ann Arbor zidentyfikował gen, który uaktywnia się pod wpływem tłustej diety i sprzyja tyciu. Kodowane przez niego białko IKKe jest kinazą – enzymem stosunkowo łatwym do zablokowania przez leki. Myszy pozbawione tego genu są szczególnie odporne na tycie, niezależnie od tego, co jedzą, a w dodatku mniej zagrażają im przewlekłe stany zapalne, stłuszczenie wątroby i cukrzyca. Bez fizycznego wysiłku spalają więcej kalorii niż normalnie.

Jak się wydaje, utrata genu „zwalnia hamulce”, co prowadzi do zwiększonego zużycia energii. Jeśli u ludzi gen działa tak samo, prawdopodobnie poprzez unieczynnienie związanego z nim enzymu IKKe za pomocą leku możliwe będzie zapobieganie otyłości i zaburzeniom metabolicznym prowadzącym do cukrzycy. PMW

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>