Szukamy zdrowej żywności.

Sklepy i odbiorcy indywidualni coraz częściej szukają dobrej, zdrowej żywności. Ludziom coraz mniej odpowiada masowa żywność z supermarketów. Dlatego uważam, że właściwym kierunkiem rozwoju produkcji rolniczej jest produkcja żywności ekologicznej – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Zbigniew Obrocki, wiceprzewodniczący NSZZ Solidarność Rolników Indywidualnych.

W ubiegłym roku w Polsce rolnicy uprawiali 166,3 tys. hektarów metodami ekologicznymi. W sumie w naszym kraju można się doliczyć ponad 7 tys. ekogospodarstw. Od początku lat 90. rynek ekologiczny rozwija się w tempie kilkunastu procent rocznie. Jego wartość w Europie szacowana jest na 31 mld euro.

Do największych dostawców ekologicznych produktów należą: firma Bio Koncept, która zajmuje się skupem owoców i mięsa ekologicznego, Materne – producent dżemów, OK. Koncentraty – producent koncentratów, Bio Ford – producent przetworów owocowo-warzywnych i Maurer – producent świeżo wyciskanych soków. Rynek produktów ekologicznych jest bardzo rozproszony. Najmocniejszą pozycję na rynku zajmują Eko Vital, Bio Futuro, Bio Planet, BioHurt.

- W najbliższych latach popyt na żywność ekologiczną powinien zwiększać się od 50 do 60 proc. rocznie – uważają Steve Sperelakis i Artur Tymiński, założyciele spółki Symbio Polska.Rynek produktów ekologicznych rośnie i będzie z pewnością rósł, co zauważyły już sieci i sklepy premium, takie jak Piotr i Paweł czy Bomi. Brakuje jednak badań i szczegółowych statystyk dotyczących tego segmentu.

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>