Szkodniki uodparniają się na GMO.

Coraz więcej szkodników może zjadać rośliny, które dzięki genetycznej modyfikacji miały być na nie całkowicie odporne – informuje „Nature Biotechnology.” Amerykańscy i francuscy naukowcy przeanalizowali 77 badań z ośmiu krajów na pięciu kontynentach, oceniających sytuację na pierwszych 400 milionach hektarów obsianych zmodyfikowaną kukurydzą i bawełną, które dzięki genom bakterii Bacillus thuringiensis (BT) są toksyczne dla szkodników, ponieważ zawierają białko Cry.

Odporne na szkodniki rośliny uprawne pozwalają obyć się bez szkodliwych dla konsumentów i kosztownych dla rolników pestycydów. Tymczasem okazało się, że spośród 13 najważniejszych gatunków szkodników już pięć rozwinęło odporność (to znaczy odporna była więcej niż połowa osobników w badanej populacji). Trzy mogą zjadać modyfikowaną kukurydzę, a dwa – bawełnę. W roku 2006 odporny był tylko jeden gatunek. W przypadku dalszych kilku gatunków także zdarzają się odporne osobniki, ale na razie stanowią mniej niż jeden procent populacji.

Trzy z pięciu przypadków odporności szkodnika wystąpiły w USA, gdzie znajduje się mniej więcej połowa upraw modyfikowanych genetycznie genami BT. Pozostałe znaleziono w Afryce Południowej oraz Indiach. Rozwojowi odporności szkodników sprzyja nieprzestrzeganie przez rolników zaleceń dotyczących upraw – na przykład brak odpowiednich stref ochronnych, dzięki którym malałoby prawdopodobieństwo, że szkodniki o częściowej odporności spotkają się i spłodzą odporniejsze potomstwo.

Autorzy analizy uważają, że z czasem wszystkie gatunki szkodników zdobędą odporność – tej ewolucji nie da się powstrzymać, choć można próbować ją spowolnić.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>