Szczury też żałują swoich decyzji.

Szczury doświadczają uczucia żalu, kiedy okazuje się, że ich decyzje związane z jedzeniem nie przyniosły spodziewanych korzyści – oceniają badacze z University of Minnesota. Po raz pierwszy stwierdzono taki mechanizm u ssaków innych niż ludzie. Neurobiolodzy stawiali szczury przed wyborem: mogły albo w określonym miejscu poczekać jakiś czas na nagrodę w postaci przekąski, albo przejść do kolejnego punktu w poszukiwaniu jedzenia.

Te, które poszły dalej i przekonały się, że druga oferta była mniej korzystna, wydawały się być rozżalone – podają naukowcy na łamach „Nature Neuroscience”.

Sugeruje to, że uczucia podobne do żalu mogą wpływać na przyszłe decyzje gryzoni. Może to też oznaczać, że tego typu odczuwanie nie jest zarezerwowane tylko dla ludzi. Prof. David Redish, wchodzący w skład zespołu badawczego, twierdzi, że istotne jest rozróżnienie między żalem a rozczarowaniem. „Żal oznacza rozpoznanie, że zrobiło się błąd, że coś innego opłaciłoby się bardziej – wyjaśnił. – Trzeba to oddzielić od rozczarowania, które następuje, kiedy sprawy nie układają się tak dobrze, jak byśmy sobie tego życzyli. Kluczowe było pozwolić szczurom zdecydować”.

W eksperymencie szczury miały zdecydować, ile są w stanie poczekać na określone pożywienie w trwających 60 minut rundach. „To jak czekanie w kolejce w restauracji. Jeśli kolejka w chińskiej restauracji jest za długa, można odpuścić i pójść do indyjskiej restauracji po drugiej stronie ulicy” – opisał badacz.

Szczury czekały dłużej na swoje ulubione smaki, dlatego badacze mogli określić w ich przypadku korzystne i niekorzystne wybory.

Czasem zwierzęta wolały nie czekać na korzystną opcję i szły dalej, gdzie czekała gorsza oferta – co badacze określili jako sytuację wyzwalającą żal. W takim momencie szczury często zatrzymywały się i patrzyły za siebie na nagrodę, która przeszła im koło nosa.

Następowały też zmiany w ich dalszych zachowaniach – w kolejnym miejscu były bardziej skłonne do oczekiwania na pożywienie i spieszyły się jedząc. Zdaniem naukowców jest to zbieżne z odczuwaniem żalu.

Kiedy szczurom po prostu podsuwano pożywienie, którego nie preferowały, bez podejmowania przez nie decyzji, takie zachowania nie występowały.

„U ludzi uczuciu żalu towarzyszy aktywacja kory oczodołowej-czołowej (OFC). Odkryliśmy, że kiedy szczury zorientują się, że popełniły błąd, ich kora oczodołowa-czołowa sygnalizuje utraconą korzyść. Co ciekawe, szczurza kora pokazuje, co szczur powinien był zrobić, a nie straconą nagrodę. To ma sens, bo nie żałuje się tego, czego się nie dostało, ale tego, czego się nie zrobiło” – argumentuje prof. Redish.

Prof. Redish uważa, że ten zwierzęcy schemat może pomóc zrozumieć, jak żal wpływa na decyzje podejmowane przez ludzi. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>