Szczupli częściej umierają z powodu stłuszczenia wątroby.

Pomimo prawidłowej, a więc „zdrowszej” masy ciała, to właśnie szczupli pacjenci częściej niż otyli umierają z powodu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Do takich wniosków doprowadziły badania międzynarodowego zespołu naukowców. Wyniki zaprezentowano na początku maja podczas konferencji Digestive Disease Week w Chicago. Jednocześnie w trakcie badań stwierdzono, że szczupli (BMI poniżej 25) pacjenci z NAFLD to najczęściej mężczyźni, nie biali, rzadko chorujący na inne choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca oraz nadciśnienie tętnicze.

Naukowcy przeprowadzili zakrojone na szeroką skalę badanie retrospektywne (pierwsze na świecie poświęcone temu zagadnieniu) z uwzględnieniem historii ponad 1000 pacjentów na przestrzeni 20 lat. U wszystkich NAFLD została potwierdzona w wyniku biopsji. Średnia wartość BMI w grupie szczupłych pacjentów wynosiła 23, a w grupie otyłych bądź z nadwagą – 33.

Wyniki pokazały, że pacjenci szczupli wykazywali zdecydowanie mniejszą insulinooporność oraz mieli niższe poziomy enzymu wątrobowego zwanego aminotransferazą alaninową (ALT), którego wysokie stężenia są wskaźnikiem uszkodzenia wątroby. Mieli także niższy poziom depozytów tłuszczowych w wątrobie i mniej zaawansowany proces włóknienia, jednak – co zaskoczyło badaczy – częściej wykazywali cechy ciężkiego zapalenia wątroby.

Jeśli chodzi o różnice w śmiertelności pomiędzy obiema grupami, to okazało się, że z powodu NAFLD zmarło 28 proc. pacjentów szczupłych i 14 proc. tych ze zbyt wysokim BMI. Badanie konkretnych przyczyn zgonów nie wykazało żadnych różnic pomiędzy obiema grupami.

„Około 30 procent populacji Stanów Zjednoczonych cierpi na NAFLD, a częstość występowania tej choroby stale rośnie – mówi dr Paul Angulo, główny autor badania. – Choć niealkoholowe stłuszczenie wątroby najczęściej kojarzy nam się z osobami otyłymi, nasze wyniki sugerują, że dużo poważniejsze skutki może dawać ta choroba u pacjentów szczupłych”.

Teraz zespół dr. Angulo planuje przeanalizować kolejne (poza BMI) czynniki mogące wpływać na przebieg i śmiertelność NAFLD. W pierwszej kolejności badacze skupią się na różnicach pomiędzy pacjentami w dystrybucji tkanki tłuszczowej i międzykomórkowych, białkowych szlakach sygnalizacyjnych.

kap/ mrt/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>