Syrop imbirowy przepis opracowany przez Eugeniusza Tomiaka z Nowego Sącza!

Witam! Przesyłam Panu w załączeniu przepis na wykorzystanie dla zdrowia kłącza bardzo ciekawej rośliny ? imbir. Syrop zrobiony z imbiru jest w sprzedaży – pochodzenie azjatyckie, który jest  prawie o  połowę tańszy  w handlu  (nieznany skład i technologia) od produktów zastosowanych do jego wytworzenia domowym sposobem. Działanie syropu z importu nie umywa się do efektów działania syropu imbirowego domowej roboty. Osobiście stosujemy syrop domowej roboty już trzeci rok i stwierdzamy, że w pełni zasługuje na uwagę. Z poważaniem: Eugeniusz Tomiak, Nowy Sącz

SYROP IMBIROWY: (przepis opracowany w Polsce)
Kłącze imbiru musi być w przełomie soczyste, najlepiej odmiana o przełomie jasnożółtym.
Nie mogą być końcówki pokryte białą a jeszcze gorzej czarną pleśnią (świadczy to o zraszaniu kłączy wodą a nie przechowywaniu w chłodzie).
Norma na 1,2 kg świeżego i aktywnego kłącza (okres po zbiorach do kwietnia następnego roku). Opłukać i obrać ze skórki (niestety powoduje to utratę ok 15 dkg pierwotnej masy).
Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w sokowirówce co jest najbardziej efektywną metodą domowej produkcji ( z 2,25 kg kłącza otrzymuje się 700 ml syropu).
Można zetrzeć na tarce do jarzyn o małych oczkach. Najlepiej i najszybciej uciera się kłącze równolegle do włókien. Wycisnąć sok przez praskę lub ręcznie. Pozostałą wypraskę przepłukać małą ilością przegotowanej wody ( około 2 szklanki) i ponownie wycisnąć sok.
Do otrzymanego soku dodać 6 pełnych dużych łyżek miodu wielokwiatowego i 9?10 pełnych dużych łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego.

Dokładnie wymieszać do połączenia z miodem i cukrem, pozostawić na ok 10 min. Sok wlać do garnka o nie przywierającym dnie. Po wlaniu do garnka zamieszać, aby osad nie przywarł do dna. Mieszając co jakiś czas i pilnując aby nie wykipiał (mały płomień). Odparować sok (mały płomień) aż do zagęszczenia (uważając aby nie przypalić) ? gęsty syrop.
Uwaga! Nie zbierać piany , nie próbować ? bardzo wysoka temperatura i lepkość zagęszczanego soku. W trakcie gotowania dodać odrobinę (na czubku łyżeczki) sproszkowanej kurkumy.
Syrop zlać do słoików . Garnek wypłukać małą ilością przegotowanej wody lub wodą mineralną a uzyskany w ten sposób sok imbirowy nadaje się do konsumpcji. Po ostygnięciu, frakcja w słoiku podzieli się na dwie części. Przed konsumpcją należy je zmieszać razem, aby je połączyć (wystarczy raz zmieszać i takie połączone już pozostaje).Przechowywanie ? zaciemnione, chłodne miejsce (np. lodówka). Infekcja gardła ? 1 mała łyżeczka syropu (ostrożnie bo bardzo ?ostry? i nawet przepłukanie wodą daje małą poprawę ? jak papryczka chilli).
Dawkowanie wg własnego uznania i potrzeb ? najczęściej 1 łyżka rozpuszczona w 100 ml wody mineralnej rano przed śniadaniem lub w mniejszej porcji dodane do kawy, wina grzanego lub piwa.
Poprawia: krążenie żylne i mikrokrążenie , dotlenienie komórek, mięśni oraz mięśnia sercowego. Działanie syropu imbirowego jest podobnie do kawy lecz dłuższe i bardziej efektywne ? łagodnie działa na naczynia krwionośne, powoduje intensywniejsze ukrwienie i dotlenienie małych naczyń krwionośnych – jest afrodyzjakiem.
?Napój czarownicy? (porcja na 1 szklankę) to 2 duże łyżki syropu + łyżka soku z cytryny – całość dopełnić wodą mineralną i dokładnie wymieszać (jest sexy). Trudno ?po imbirze? upić się alkoholem (nie używać drogich trunków bo nie działają i szkoda tracić pieniądze), trudno się przeziębić ?, łagodnie? przechodzi się infekcje bakteryjne układu oddechowego np. stany zapalne gardła, zatok,grypę.
W początkowym okresie ? po konsumpcji jest moczopędny, aż do oczyszczenia zastojów. Niektóre osoby chore na cukrzycę dobrze tolerują syrop pomimo, że zawiera cukier ? glukometr nie wykazuje odchyłki od normy ustalonej przez lekarza . Zalecam ostrożność bo nie do końca jest znany mechanizm działania syropu imbirowego w cukrzycy.
Powyższy przepis na syrop imbirowy należy traktować jak przepisy z książki kucharskiej – każda kucharka (kucharz) ma swój smak a przepis traktuje jako informację orientacyjną a nie wiążącą- nie jest to w żadnym przypadku  receptura apteczna. Nie dawać syropu małym dzieciom z uwagi na bardzo drażniące działanie na błonę śluzową ust i gardła.
(E., S.)

13 myśli nt. „Syrop imbirowy przepis opracowany przez Eugeniusza Tomiaka z Nowego Sącza!

  1. Muszę przyznać, że właśnie czegoś takiego już od dłuższego czasu poszukiwałem. Ja zamiast cukru dałem tylko miodu. Syrop jest naprawdę super.
    Marek

  2. Syrop zrobiony tylko na glukozie np.farmaceutycznej jest to najwyższa klasa. Uwaga na ostrzeżenia i przeciwwskazania do używania glukozy.
    Eugeniusz

  3. Praktyczne potwierdzenie właściwości odtruwających syropu imbirowego.
    Test przeprowadzono na działce wypoczynkowej w Zarzeczu koło łącka.
    Losowo wybrane osoby przed wyjazdem na działeczkę „zażyły”jedną pełną łyżkę syropu imbirowego na glukozie , pozostali nie otrzymali syropu imbirowego. Na działce w upalny dzień jest sporo różnych owadów lubiących naszą krew. Pomimo wielu ukąszeń u osób które „zabezpieczyły” się syropem imbirowym nie doszło do stanów zapalnych w miejscach ukąszeń, pozostałe osoby były zmuszone sięgnąć po preparaty odkażające, i łagodzące stan zapalny.
    (E.) Eugeniusz

  4. Czy konieczne jest obieranie imbiru? Co by się stało gdybym do sokowirówki włożyła kłącza ze skórką? Czy to zmienia smak?

  5. Witam
    Obecnie nie obieram kłączy, lecz je dokładnie oczyszczam szczotką pod bieżącą wodą. Zyskuję na masie a jakości nie obniża. Kurkumę dodaję z wyczuciem.Trudno to określic ile, zależy to od kraju dostawy kłącza imbiru. Prawidłowo – po 2-3 dniach w słoju powinny pokazac się żółte grudki, które po kolejnych dniach połączą się w jednolitą masę koloru złota i konsystencji masła – bardzo ostra.

    Dziękuje za pytanie.
    E.Tomiak

  6. Witam
    Chciałabym zrobić syrop imbirowy. Czy istnieje jakaś różnica pomiędzy dodaniem do syropu miodu i cukru trzcinowego od dodania „zwykłego” cukru białego? Wiem, że te pierwsze posiadają dużo więcej korzystnych wartości odżywczych, lecz czy nie tracą je one na skutek dużej temperatury (podczas gotowania)?

  7. Witam Nie używamy do niczego cukru białego – jest u nas wykreślony trwale. Bierzemy pod uwagę tylko cukier trzcinowy nierafinowany do wszystkich domowych produktów- wyrobów.
    Oczywiście, miód jest na honorowym miejscu obok czystej glukozy lub fruktozy w takich specjałach jak np. syrop imbirowy. Dlaczego nie biały cukier? proszę sprawdzic w internecie co to jest biały cukier i jak odbywa się jego produkcja. Jakośc syropu imbirowego zależy dużej mierze od jakości tzw utrwalacza czyli cukru.
    Eugeniusz Tomiak

  8. Witam amatorów syropu imbiroweg.
    Dla szczególnych amatorów tego produktu podaję przepis na syrop imbirowy na glukozie – w naszym odczuciu najlepszy i najskuteczniejszy w działaniu.
    Proporcja:
    1 kg glukozy – (np zakup w Tesco – firma PH-U POL-PAK Piątnica, opakowania 0,4 kg)
    2,6 kg kłącza imbiru ( po oczyszczeniu i umyciu szczotką uzyskuje się około 2,5 kg)
    2 pełne małe łyżeczki kurkumy
    Sposób produkcji jak wyżej.
    Gotowac do chwili uzyskania syropu – jednolita cienka stróżka płynąca z łyżki drewnianej.
    Wlac do słoików i pozostawic w chłodzie na 1 dzień. Dodac „zaczyn” uzyskany z uprzednio wykonanego syropu imbirowego (o ile udało się go zachowac) który zmienił kolor z brązu na złocisty. Rozdrobnic widelcem w słoiku i okruchy w ilości około 1 łyżeczki wsypac do słoika z nowym syropem i dobrze wymieszac – znacznie przyspieszy reakcję zamiany koloru brązowego na złocisty.

  9. witam.

    czy mogłabym prosić o wysłanie na maila krok po kroku robienia syropu z imbiru na glukozie?

  10. Nie rozumie, dlaczego nikt z Was nie ostrzega, zeeby nie kupowac IMBIRU Chinskiego /wszystko z Chin jest sztucznie pedzone i toksyczne, nawet, buty,odziez, zabawki/. przeciez to ma wielkie znaczenie z jakiego Imbiru zrobimy syrop-do picia.
    W Lidlu i Tesco na obecna chwile jest Chinski, papryka z Israela /tez swinstwo/. Ja kupilam w Kauflandzie Imbir z Chile.

  11. Po długim (wieloletnim) okresie prób mogę potwierdzić, że najbardziej udany przepis z mojej technologii to proporcja : 1,2 kg kłącza imbiru (po oczyszczeni około 1,0 kg) 200 mg glukozy krystalicznej aptecznej, 7 pełnych dużych łyżek cukru trzcinowego i płaska mała łyżeczka sproszkowanej kurkumy.
    Odzyskać sok metodą wirówki czy metodą tarki i praski, dodać glukozę , cukier i kurkumę. Z wyczuciem (mieszając) zagęścić do konsystencji gęstego syropu a dalej jak wyżej…
    Teraz najważniejsze – będąc w Anglii spróbowałem ciasta imbirowego – super wg przepisu angielskiego. Spróbowałem odzyskać pozostałość po zmieleniu kłącza imbirowego poprzez potraktowanie go przez dodanie 7 pełnych łyżek cukru trzcinowego i odrobiny wody. Ciągle mieszając (mały ogień) uzupełniając odparowanie wody aż do całkowitego rozpuszczenia włóknistego kłącza uzyskałem ciastowatą masę również bardzo ostrą w smaku. Dodanie jej w ilości 3 pełnych łyżek do angielskiego przepisu w zupełności wystarcza aby uzyskać smak ciasta.

  12. „Złoty syrop imbirowy” o konsystencji masła nałożyć na plaster obranej ze skórki cytryny w ilości co najmniej jednej pełnej małej łyżeczki. Nie wyczuwamy ostrości imbiru ale działanie jest skuteczniejsze.

  13. Ciekawostki
    - wykonany wg opisu „złoty syrop imbirowy” ma dość niezwykłe właściwości. Jedna duża pełna łyżka zabezpiecza a raczej pomaga organizmowi szybko usuwać toksyny powstałe w wyniku rozkładu alkoholu.
    Z tego co zauważono „zabezpiecza” nas na 3 dni.
    -ochronił mnie przed skutkami ukąszenia w gardło (wypiłem piwo z żywą osą) „latającą śmiercią”. Odczułem ukąszenie i powiększający się obrzęk wewnątrz gardła ale po około 5 min się zatrzymał a po 20 min zaniknął.
    Tego przypadku nie radzę próbować ale jeśli się zdarzy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>